Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
22. oktober–23. november 2003

Slike na lesu

iz Ajkčevih poletnih delavnic

V Narodni galeriji imamo že štiri leta Ajkčeve poletne likovne delavnice. Dve leti smo se seznanjali s slikami na platnu, lansko leto s pravo fresko, letos pa smo otrokom približali slike na lesu. Gre za spoznavanje vseh materialov iz katerih so tovrstne umetnine sestavljene, saj otroke lahko šele po tem, ko sami uporabljajo določen material, popeljemo v restavratorske delavnice, kjer se seznanimo z možnimi poškodbami in načini ohranjevanja naše kulturne dediščine.

Vsako leto smo smo kot zaključek poletnih tehnološko obarvanih likovnih delavnic izvedli razstavo vseh otroških del, ki so nastala v predhodnem poletju. Z razstavo želimo otrokom vzbuditi odnos do umetnin tudi tako, da njihova dela predstavimo na reprezentančen način, v novi vhodni avli Narodne galerije.

Ob Razstavi otroških slik v letu 2000 je izšla zbirka treh knjižic Ajkec odkriva skrivnosti: Slike na platnu (T. T.Pečak) - Založba Debora, Ljubljana 2000. Ob Razstavi otroških slik v letu 2001 je izšel video film Ajkčeve likovne delavnice - Slike na platnu, ki po eni strani prikazuje potek poletnih likovnih delavnic, hkrati pa s pomočjo animiranega pajkca Ajkca nakazuje problematiko varovanja umetnin. V letu 2002 pa je izšel video film Ajkec med freskami.

Razstavo v letu 2003 spremlja video film o spoznavanju umetnin na lesu ali iz lesa. V današnjem času je video prav gotovo medij, ki otroke hitro pritegne. Zato smo si za skrčen prikaz problematike, ki jo obravnavamo v delavnicah in knjižicah izbrali tudi ta način.

Slovesnost ob odprtju vsako leto privabi v hišo več kot 300 obiskovalcev. Kot že dve leti poprej, je tudi letos na slovesnosti igral mladinski pihalni orkester Prepih pod vodstvom dirigenta Andreja Zupana, predstavili pa smo tudi novo nastali film o slikah na lesu.

Ker igra promocija stroke v zadnjem času tako v svetu, kot pri nas pomembno vlogo pri osveščanju ljudi, s čimer pomaga pri ohranjevanju naše kulturne dediščine, lahko ta projekt uvrščamo med načine preventivne konservacije.

doc. Tamara Trček Pečak, akad. slik.
vodja kons./rest. odd.

Otroške umetnine s poletnih delavnic

Za ogled potrebujete Microsoft Powerpoint viewer (pps) ali Adobe Acrobat Reader (pdf)

Več o programu:
Ajkčeve likovne delavnice, širjenje vedenja o varovanju kulturne dediščine ..>>

Vodja projekta
doc. Tamara Trček Pečak

Vodja delavnic
doc. Miladi Makuc Semion

Fotodokumentacija in video film
mag. Andrej Hirci

Pri izvedbi projekta so pomagali
Narodni Muzej Slovenije; Glasbena šola Franca Šturma, Ljubljana; dramski igralec Andrej Kurent; avtor glasbe in glasbeni producent Denis Trček; Marko Pirnat; Video studio Zmajček; Smart Com. d.o.o.; Tiskarna Simčič; Medis d.o.o.; B-projekt d.o.o.; Coca-Cola Beverages Slovenija d.d.; Kolman d.o.o.; Halo Katra; Kolinska d.d.

22. oktober–23. november 2003
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana