Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
24. oktober 2018 – 25. junij 2019

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz

in Mega vodstvo v Narodni galeriji

100-letnica Narodne galerije je pomemben mejnik v zgodovini institucije, ki je od vsega začetka izpostavljala tudi izjemen pomen izobraževanja in popularizacije umetnosti. Letos tako obeležujemo tudi 55 let delovanja pedagoškega oddelka oz. danes imenovanega oddelka za izobraževanje in animacijo. Vsa ta leta skrbimo za oblikovanje različnih pedagoških programov in izdajo publikacij ter hkrati sodelujemo z različnimi izobraževalnimi in drugimi kulturnimi institucijami.

Tesno sodelovanje smo tkali z Mestno knjižnico Ljubljana, natančneje s Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo, v okviru projekta Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz. Narodna galerija je s posameznimi sklopi sodelovala pri pripravi njegovih vsebin že ob samem začetku projekta, v šolskem letu 2006/2007, nato pa še v letih 2010/2011 in 2011/2012. Letošnji – trinajsti cikel, pa je pod naslovom NA, ROD, NA! GALERIJA! v celoti posvečen Narodni galeriji. Kviz je sestavljen iz petih vsebinskih sklopov: 100 let Narodne galerije, Svetovljanska slikarka, Pesmi iz galerije, Za umetnino in Galerijski potep. Kratka predstavitev in informacije o kvizu so razvidne iz zloženke.

V Narodni galeriji bomo v šolskem letu 2018/2019 dejavno in na različne načine spodbujali reševanje kviza, saj verjamemo, da lahko ob izvirnih umetniških delih mladim omogočimo celostno doživetje in jih usmerimo do navdihujočih spo(znanj).

  • Za šolske obiske druge in tretje triade smo pripravili MEGA VODSTVO po Narodni galeriji. Zasnovano je tako, da se učenci v poldrugi uri sprehodijo skozi izbrane dvorane po stalni zbirki in občasnih razstavah (Ivana Kobilca (1861-1926). Slikarija je vendar nekaj lepega in Skrivnosti dolgega življenja. Pot umetnin od restavratorskega ateljeja do razstave), ob tem pa rešujejo MEGA kviz. V 90 minutah rešimo dva ali tri sklope in olajšamo še reševanje preostalih vprašanj. Gesla rešenih sklopov lahko učenci oddajo kar v avli Narodne galerije, vse do 15. maja 2019. V Narodni galeriji bo v juniju namreč potekala tudi zaključna prireditev z razglasitvijo izžrebanih nagrajencev.
    Učitelje prosimo, da skupine predhodno prijavijo na MEGA vodstva v Narodni galeriji.
  • Mega kviz lahko mladi rešujejo tudi sami v prostem času, še bolj zabavno pa je skupaj s prijatelji. Vsi osnovnošolci, ki bodo sami prišli reševati MEGA kviz v galerijo, bodo imeli prost vstop. Rešujejo ga lahko na dva načina – z natisnjenim vprašalnikom (rešitev oddajo v zbirno skrinjico) ali pa preko spleta, s pomočjo računalnika v vhodni avli.
  • Zabavno in poučno reševanje MEGA kviza bomo v Narodni galeriji organizirali tudi za družine s šolarji ob dnevih odprtih vrat.

Pionirski in vsem njenim neutrudnim knjižničarkam se zahvaljujemo za povabilo k sodelovanju, pa tudi za dolgoletno podporo pri organizaciji in izvedbi naših tradicionalnih programov – kot so Galov klub, sobotne delavnice in drugi. Želimo si, da bo letošnji MEGA kviz polno zaživel v galeriji, knjižnicah, šolah in na spletu in odprl nova likovno-literarna poglavja mladim ustvarjalcem / bralcem, da bodo nekoč v besedah in dejanjih lahko pripomogli k lepšemu, mirnejšemu, prijaznejšemu in bolj povezovalnemu svetu.

  • MEGA kviz, zloženka (PDF)

Koordinacija
Kristina Picco, mag. Kristina Preininger, Nataša Braunsberger

Avtorice vsebinskih sklopov
Nataša Braunsberger
Tjaša Debeljak Duranović
mag. Kristina Preininger

Vsebinska zasnova kviza
Kristina Picco, mag. Darja Lavrenčič Vrabec

Oblikovanje in motivacijsko gradivo
Ivan Mitrevski

Nosilec projekta
Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo

Mega kviz lahko rešujete preko spleta, do 15. maja 2019 na povezavi www.megakviz.si
Kontakt: E: pionirska@mklj.si ali T: (01) 308 51 62.

24. oktober 2018 – 25. junij 2019
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana