Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave

Slovenski kulturni praznik

8. februar

Program dejavnosti za odrasle

10.30 in 16.00
Odpiramo v marcu:
Ivan Napotnik (1888 – 1960): Iz javnih in zasebnih zbirk
Mag. Mojca Jenko, vodja projekta v Narodni galeriji, bo predstavila razstavo, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Galerijo Velenje in bo na ogled hkrati v obeh galerijah. Za vtis o razstavi bomo, dnevu primerno, razstavili portret Franceta Prešerna. V Narodni galeriji bo otvoritev 14. marca, v Velenju pa 10. marca 2006.
Kiparska zbirka

11.00, 13.00 in 17.00
Ne zamudite:
Almanach in slikarstvo druge polovice 17. stoletja na Kranjskem
Kustosinja Mateja Breščak, ki je tudi soavtorica razstave in Tina Košak, ki je sodelovala pri projektu, bosta vodili po razstavi, ki se bo iztekla 19. februarja. Vodstvo ob 13.00 bo v angleščini.
Razstavišče

12.00
Poklon pesniku:
Prešernovi verzi, slikane podobe
Gledališka igralka Nina Skrbinšek bo interpretirala izbrane Prešernove pesmi, ki jih je avtor posvetil sodobnikom: Luizi Pesjak, Matevžu Langusu in Primičevi Juliji. Njihove portrete bo v zbirki predstavila Kristina Preininger.
Soba s slikami Mihaela Stroja in Matevža Langusa

15.00
Napovedujemo: Izbrane slike iz galerijskega depoja
Slikarke prve polovice in sredine 19. stoletja
Dr. Lidija Tavčar bo predstavila serijo treh nedeljskih predavanj, ki bodo osvetlila življenja in dela naših manj znanih slikark: Marije Auersperg Attems, Terezije Lipič Köstl in Amalije Oblak Hermann pl. Hermannstahl.
Velika dvorana

Od 10.00 do 18.00
DVD projekcije: dokumentarni filmi o stalni zbirki evropskih slikarjev
Stalna zbirka evropskih slikarjev

Program dejavnosti za otroke in družine

11.00 in 15.00
Podobe otrok in družine v Prešernovem času
Ogled zbirke portretov iz Prešernovega časa. Po ogledu v stalni zbirki slovenske umetnosti bomo ustvarjali v avli. Na slikarskih stojalih bomo s kredami risali portrete. Izdelovali bomo še bidermajerske šopke iz krep papirja in ustvarjali bidermajerske vzorce.

12.00
Almanach in slikarstvo druge polovice 17. stoletja na Kranjskem
Po umetnostnem raziskovanju v razstavišču bomo ustvarjali v delavnici. Oblikovali si bomo grb, izdelali igralne karte in napravili maketo gradu. V avli bomo oživili Almanachovo sliko Kvartopirci.

16.00
Doktor Fig, Fig
Ob slikah iz stalne zbirke slovenske umetnosti bodo otroci na zanimiv način spoznavali življenje Franceta Prešerna. Na koncu dejavnosti jih čaka še sladko presenečenje.

Od 10.00 do 18.00
Odkrivajmo galerijske zaklade
-Mlajše otroke vabimo k odkrivanju galerijskih slik s pomočjo natisnjenih izrezov, povzetih po razstavljenih slikah. K natisnjenim izrezom bodo dorisali manjkajoče dele slike in za to prejeli darilce.
-Starejši šolarji bodo v stalni zbirki poiskali Družino dr. Frušiča. Tudi njih čaka nagrada za rešen delovni list.

Od 10.00 do 18.00
Imaginarni muzej Prešernovih podob
Vabljeni k soustvarjanju priložnostne razstave, ki smo jo zasnovali s predšolskimi otroki, učenci in dijaki slovenskih izobraževalnih ustanov.

8. februar 2006
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana