Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
9. oktober 2012–21. maj 2013

Sozvočje svetov 2012–2013

Abonma predavanj in koncertov

Dragi Prijatelji Narodne galerije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije!

XII. sezono Sozvočja svetov bi lahko imenovali tudi sezona raritet, saj bomo kljub temu, da so na sporedu skladbe velikanov svetovne glasbene literature, izvedli kar nekaj del, ki se na naših koncertnih odrih ne pojavijo prav pogosto ali pa jih nemara sploh še niste imeli priložnosti slišati.

Ciklus bomo uvedli s skladbami mojstrov ruskega glasbenega romanticizma: z Elegijo Petra Iljiča Čajkovskega, Koncertom za saksofon Aleksandra Glazunova in Variacijami na temo Čajkovskega Antona Arenskega.

Ob koncu leta se bomo poklonili 150. obletnici rojstva francoskega impresionista Clauda Debussyja in v ta namen izvedli Obredni in Posvetni ples za harfo ter za godalni ansambel priredili njegovi skladbi Claire de lune in Godalni kvartet v g-molu. Švicarski skladatelj Othmar Schoeck je ustvarjal v prvi polovici dvajsetega stoletja. Čeprav je njegovo ime morda komu neznano, velja njegov Koncert za rog za eno najzahtevnejših in najtehtnejših skladb za ta instrument, Poletna noč pa zagotovo sodi med najlepše poznoromantične skladbe za godalni orkester.

Schoeckov rojak Ernest Bloch je Concerto grosso št. 2 z obligatnim godalnim kvartetom ustvaril leta 1952. Delo, ki temelji na judovskem glasbenem izročilu je napisal v baročni glasbeni obliki, vsebinsko pa se naslanja na glasbeni romanticizem s primesmi prihajajočega neoklasicizma.

Velikonočni čas bomo pričakali z Boccherinijevo najlepšo in najpomembnejšo vokalno-instrumentalno skladbo Stabat Mater za sopran in godalni ansambel. Večer bomo uvedli z novim delom Chant naše mlade in mednarodno že uveljavljene skladateljice Nine Šenk.

Ciklus bomo sklenili z večerom klavirskih koncertov, na katerem bomo gostili zmagovalca mednarodnega pianističnega tekmovanja Friuli Venezia Giulia 2012. Haydnov Koncert v D-duru in Mozartov Koncert v Es-duru sta nastala v letih 1780 in 1777, ko je imel Haydn oseminštirideset, Mozart pa enaindvajset let. Poslušali bomo torej skladbi izkušenega mojstra in mladega genija.

Naši gostje bodo mednarodno uveljavljeni domači in tuji glasbeniki: saksofonist Nicolas Arsenijevic, harfistka Jasna Corrado Merlak, hornist Andrej Žust, sopranistka Bernarda Bobro in pianist Fiorenzo Pascalucci.

Predavanja so samo delno usklajena s priložnostmi in slogom glasbe, a zato nič manj zanimiva. Andrej Smrekar bo spregovoril o pomenu zlatih ribic v zgodnjeromantičnih slikah, Matej Klemenčič o ponovno identificiranem portretu Karla VI., ki ga je modeliral Francesco Robba, Ana Lavrič o upodobitvah nebeške glasbe v novem veku, Ferdinand Šerbelj o odklonih od evangelijskega izročila v upodobitvah križanja in Mateja Breščak o prvih kiparskih nacionalnih spomenikih v Ljubljani.

Klemen Hvala, programski vodja KGOSF
dr. Barbara Jaki, direktorica NG

Obveščam vas, da smo morali zaradi odpovedi solista (pianista) spremeniti (glej spodaj) program zadnjega koncerta Sozvočje svetov. 

Cena abonmaja: 75 €,
posamezna vstopnica: 20 €.
Cena abonmaja za Prijatelje Narodne galerije: 60 €,
posamezna vstopnica: 15 €.

Abonma lahko vplačate vsak dan od torka do nedelje med 10. in 18. uro na blagajni Narodne galerije. Posamične vstopnice lahko kupite eno uro pred koncertom. Sozvočje svetov se začne ob 19.30 uri.
Prvi koncert bo v Narodnem domu, Cankarjeva 20. Zaradi prenove Narodnega doma bodo vsi nadaljnji koncerti iz cikla Sozvočje svetov v Vhodni avli, Prešernova 24.

.: Sozvočje svetov 2012-2013, programska knjižica (PDF) :.

Veselimo se ponovnega snidenja z Vami.

Program

1. koncert in predavanje; 9. oktober 2012
Velikani Ruske romantike
Nicolas Arsenijevic, alt saksofon
Peter I. Čajkovski, Alexander K. Glazunov, Anton S. Arensky
Andrej Smrekar, Narodna galerija: Zlate ribice

2. koncert in predavanje; 18. december 2012
150 let Clauda Debussyja (1862–1918)
Jasna Corrado Merlak, harfa
Claude Debussy
Matej Klemenčič, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani: Karel VI. v marmorju in glini

3. koncert in predavanje; 5. februar 2013
Poletna noč - Romantična Švica
Andrej Žust, rog
Othmar Schock, Ernest Bloch
Ana Lavrič, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta, ZRC SAZU, Ljubljana:
Nebeška glasba v slikarstvu in kiparstvu

4. koncert in predavanje; 19. marec 2013
Velikonočna glasba
Bernarda Bobro, sopran
Nina Šenk, Luigi Boccherini
Ferdinand Šerbelj, Narodna galerija: Finale pasijona v evangelijih in sliki

5. koncert in predavanje; 21. maj 2013
Prijatelji
Petar Brčarević, kontrabas
J. B. Vanhal, F. J. Haydn, C. D. von Dittersdorf, W. A. Mozart
Mateja Breščak, Narodna galerija: Domoljubni deželni spomeniki

Izvedbo Sozvočja svetov XII so zagotovili:
Solos realizacija grafičnih idej d.o.o
Mestna občina Ljubljana
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije