Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
19. oktober 2010–24. maj 2011

Sozvočje svetov X

Predavanja in koncerti

Dragi Prijatelji Narodne galerije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije!

Program jubilejne X. sezone Sozvočja svetov smo razpeli med 17./18. stoletje, čas rojstva orkestra, in sedanjost, v kateri se skladbe zanj vedno znova rojevajo. V jubilejni sezoni bomo predstavili kar štiri nove skladbe, ki so nastale ali še nastajajo za naš ansambel.

Uvodni sklop bomo posvetili sodobni hrvaški umetnosti. Pozabljeno glasbo Dubravka Detonija in Sambo da camera Iva Josipovića je naš ansambel že izvajal na koncertih po Sloveniji in tujini. Tokrat ju bomo dodali novi skladbi Berislava Šipuša za violončelo in godala ter Iva Josipovića za godalni orkester. Z najlepšimi koncerti za oboo bomo popestrili decembrsko vzdušje. Koncerta Benedetta Marcella in Domenica Cimarose sta najbolj priljubljeni skladbi za oboo in ju bomo umestili med skladbe za godala drugih mojstrov baročne glasbe. V Hamburgu so glasbeno življenje zaznamovali Georg Friedrich Händel in njegova prijatelja Johann Mattheson in Georg Philipp Telemann. Handel je tu napisal prve opere, Telemann doživel vrhunec kariere, Mattheson pa se je uveljavil kot glasbeni teoretik in diplomat. Vsi trije so skladali za violo da gamba kot solistični instrument. S ciklusom koncertov L’estro armonico (harmonični navdih) je leta 1711 Antonio Vivaldi vplival na uveljavitev tristavčnega baročnega solističnega koncerta, ki so ga kot glasbeno obliko skladatelji takoj sprejeli. Iz nje se je razvil klasični koncert. Ob 300 letnici te najvplivnejše glasbene zbirke 18. stoletja bomo predstavili izbor koncertov za solo violino, za dve violini in za štiri violine. Ciklus bomo zaključili z večerom sodobne slovenske glasbe v katerem bomo predstavili dve noviteti: skladbo za godalni orkester Nenada Firšta in Koncert za rog in godala Slavka Šuklarja. Ciklus bo izzvenel s Škerjančevo Suito v starem slogu za godalni kvartet in godalni orkester, v kateri se skladatelj spogleduje s formo concerta grossa in baročnim kompozicijskim slogom. Naši gostje bodo ugledni domači in tuji solisti: violončelist Andrej Petrač, solo oboist Berlinskih filharmonikov Jonathan Kelly, Domen Marinčič z violo da gamba, violinist Primož Novšak in solo hornist Berlinskih filharmonikov Stefan Dohr.

S predavanji bodo v letošnji sezoni sodelovali Miroslav Gašparović, direktor Muzeja za umjetnost i obrt v Zagrebu, profesorja na Oddelku za umetnostno zgodovino FF v Ljubljani dr. Stanko Kokole in dr. Matej Klemenčič, prof. dr. Jure Mikuž, profesor na ALUO v Ljubljani in dr. Andrej Smrekar, muzejski svetnik v Narodni galeriji.

Klemen Hvala programski vodja KGOSF
Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije

Cena abonmaja: 75 €,
posamezna vstopnica: 20 €
Cena abonmaja za Prijetelje Narodne galerije: 60 €,
posamezna vstopnica: 15 €

V prodaji je 180 sedežev po enotni ceni. Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, vsak dan od 10. do 18. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto.

Program

19. 10. 2010
Hrvaška sodobna glasba
Dubravko Detoni, Ivo Josipović, Berislav Šipuš
Solist: Andrej Petrač, violončelo
Glasba in likovna umetnost na Hrvaškem v 20. stoletju
Miroslav Gašparović, Muzej za umjetnost in obrt, Zagreb

30. 11. 2010
Najlepši koncerti za oboo
Antonio Vivaldi, Benedetto Marcello, Domenico Cimarosa, Arcangelo Corelli
Solist: Jonathan Kelly, oboa
„Kakor kak kip, izklesan iz parskega belega kamna”: Francesco Robba in baročne podobe bajke o Narcisu
Prof. Dr. Stanko Kokole, Filozofska fakulteta, Ljubljana

1. 2. 2011
Barok v Hamburgu
Johann Mattheson, Georg Friedrich Händl, Georg Philipp Teleman
Solist: Domen Marinčič
Upodobitve glasbe
Dr. Andrej Smrekar, Narodna galerija

12. 4. 2011
L’estro armonico (1711)
Antonio Vivaldi
Solista: Primož Novšak, violina, Janez Podlesek, violina
Nicola Grassi in drugi beneški slikarji na Kranjskem
Prof. Dr. Matej Klemenčič, Filozofska fakulteta, Ljubljana

24. 5. 2011
Večer slovenske glasbe
Nenad Firšt, Slavko Šuklar, Lucijan Marija Škerjanc
Solist: Stefan Dohr, rog
Obrezovanje ob glasbi
Prof. Dr. Jure Mikuž, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje

Veselimo se vašega obiska in vas prosimo, da v primeru dolgoročnega načrtovanja obiska, spremljate morebitne spremembe datumov dogodkov.