Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
30. september 2014–19. maj 2015

Sozvočje svetov XIV

Abonma predavanj in koncertov

Dragi Prijatelji Narodne galerije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije!

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki smo ga ustanovili leta 1993, zaključuje svoje jubilejno dvajseto leto. Zato se želimo na tem mestu zahvaliti najprej vsem, ki zvesto obiskujete naše prireditve, in Narodni galeriji, ki je s soustvarjanjem ciklusa Sozvočje svetov omogočila našemu ansamblu trajno rast in razvoj. Od leta 2001, ko je zaživela prva sezona ciklusa, smo ustvarili in izvedli več kot sedemdeset unikatnih koncertnih programov v povezavi s predavanji o likovni umetnosti. Mnoge od izvedenih skladb so nastale po našem naročilu, še več je takih, ki sicer pripadajo preteklim stilnim obdobjem, a so doživele v okviru Sozvočja svetov prvo izvedbo na Slovenskem. Najbolj uspele izvedbe smo posneli na promocijske zgoščenke.

V želji, da bi vas in vaše prijatelje v dvorano Narodne galerije privabili v še večjem številu, smo v našem jubilejnem letu pripravili program, ki bi se mu bilo težko odreči. Poimenovali smo ga Serenade. Serenada je v obdobju klasicizma in romantike iz vokalne prerasla v instrumentalno skladbo lahkotnega značaja, ki ima lahko obliko simfonije ali suite. Zaigrali vam bomo tiste, najlepše Petra Iljiča Čajkovskega, Antonína Dvořaka, Josefa Suka, Edwarda Elgarja, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Huga Wolfa in Daneta Škerla. Solisti bodo violinist Črtomir Šiškovič, člana ansambla koncertni mojster Janez Podlesek in violončelist Igor Škerjanec, na sklepnem večeru pa se nam bo pridružil izjemno nadarjeni mladi tolkalec Vid Ušeničnik. Naši gostje bodo prijatelji in partnerji iz Zagreba, Zagrebški solisti. Tudi to pot ne bo manjkala noviteta. Na uvodnem koncertu boste lahko slišali, kako si serenado na sodoben način zamišlja naš izvrstni in mednarodno priznani skladatelj Vito Žuraj. Na vseh večerih pa boste lahko uživali tudi v imenitnih predavanjih, ki jih pripravlja Narodna galerija.

Predavanja bomo to pot skušali približati namenu serenade kot nagovora ljubega človeka. Predavatelji Andrej Smrekar, Mateja Breščak, Ferdinand Šerbelj, bodo govorili o razmerju med umetnikom in mecenom v slovenski umetnostni tradiciji, Barbara Jaki pa bo predstavila novo podobo Narodne galerije, ki jo nestrpno pričakujemo, saj bo okronala tridesetletna prizadevanja naše ustanove, da se preobrazi v sodoben in svetovno primerljiv umetnostni muzej. Vabljeni!

Klemen Hvala, programski vodja KGOSF
dr. Barbara Jaki, direktorica NG

Predavanja in koncerti v Narodni galeriji se pričnejo ob 19.30. uri.

Cena abonmaja: 75 €,
posamezna vstopnica: 20 €.

Cena abonmaja za Prijatelje Narodne galerije: 60 €,
posamezna vstopnica: 12 €.

V prodaji je 180 sedežev po enotni ceni. Abonma lahko vplačate vsak dan od torka do nedelje med 10. in 18. uro na blagajni Narodne galerije. Posamične vstopnice lahko kupite eno uro pred koncertom.

Program

30. 09. 2014, Narodna galerija
Vito Žuraj (novo delo), G. Tartini, P.I. Čajkovski
Igor Škerjanec, violončelo
Likovna serenada?
Andrej Smrekar, Narodna galerija

11. 11. 2014, Narodna galerija
A. Dvořak, B. Papandopulo, D. Šostakovič, Uroš Krek
Zagrebški solisti
Trubadur, dama in luna
Igor Grdina, ZRC SAZU

10. 03. 2015, Narodna galerija
Hugo Wolf, Franz Joseph Haydn, Josef Suk
Črtomir Šiškovič, violina
Fran Šuklje, zagovornik nove umetnosti
Mateja Breščak, Narodna galerija

14. 04. 2015, Narodna galerija
Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Tartini, Antonín Dvořak
Janez Podlesek, violina
Mecen in njegov slikar: Attems in Remb
Ferdinand Šerbelj, Narodna galerija

19. 5. 2015, Narodna galerija
Dane Škerl, Emmanuel Séjourné, Edward Elgar
Vid Ušeničnik, marimba
Narodna galerija v novi preobleki
Barbara Jaki, Narodna galerija

Video

Video utrinek z enega izmed koncertov v sezoni 2013–2014

Izvedbo Sozvočja svetov XIV so zagotovili
Ministrstvo za kulturo
Narodna galerija
Mestna občina Ljubljana
Skladbo Vita Žuraja (1979) Serinata (2014) po naročilu Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je v celoti podprla glasbena fundacija Ernst von Siemens.