Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
13. oktober 2015 − 24. maj 2016

Sozvočje svetov XV

Abonma predavanj in koncertov

Dragi Prijatelji Narodne galerije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije!

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ustanovljen l. 1993, je od prve sezone ciklusa Sozvočje svetov leta 2001 izvedel več kot petinsedemdeset unikatnih koncertnih programov v povezavi s predavanji o likovni umetnosti. Mnoge od izvedenih skladb so nastale po našem naročilu, še več jih pripada preteklim stilnim obdobjem, a so doživele v okviru repertoarjev orkestra prvo izvedbo na Slovenskem. Najbolj uspele izvedbe smo posneli na promocijske zgoščenke.

Tokrat vas in vaše prijatelje vabimo v dvorano Narodne galerije s programom petnajste sezone ciklusa “Sozvočje svetov”, naslovljenim “Divertimenti”. Izvedli bomo nekaj reprezentativnih skladb glasbenega žanra, ki ima izvor v osemnajstem stoletju in ga zasledimo nato v vseh poznejših slogovnih obdobjih. Kot serenada je tudi divertimento glasbeni žanr, ki ga opredeljuje bolj vsebina kot oblika. Skladbe imajo lahkoten značaj in so nastale z namenom, da bi poslušalce in izvajalce razvedrile. Zaigrali bomo nekaj najpomembnejših tovrstnih del domačih in tujih skladateljev: Divertimento za godala P. Ramovša, Divertimento št. 11 W. A. Mozarta, Divertissement z obligatnim klavirjem M. Bravničarja, Divertimento za violončelo in godala J. Haydna, “Ländler” W. Rihma in Divertimento za godala B. Bartoka. K sodelovanju smo povabili študente Akademije za glasbo v Ljubljani, ki bodo na temo “Pet minut za divertimento” poiskali odgovore na vprašanje, ali je lahko sodobna glasba tudi zabavna. Poleg tega pa bomo krstno izvedli tri glasbena dela, nastala po naročilu ansambla: “Kontra bas” za kontrabas in godala Tomaža Bajžlja, “Concertino za violončelo in godala” Nine Šenk ter novo delo za harmoniko in godala Mateja Bonina. Solisti bodo vrhunski domači in tuji umetniki: kontrabasist Petar Brčarević, oboist Matej Šarc, pianist Urban Stanič, violončelistka Natalie Clein in harmonikar Luka Juhart.

Na vseh večerih pa boste lahko uživali tudi v imenitnih predavanjih, ki jih pripravlja Narodna galerija. Predavanja bomo to pot skušali približati namenu divertimenta v glasbi. Predavatelji Alenka Simončič, Michel Mohor, Mateja Breščak, Ferdinand Šerbelj in Andrej Smrekar bodo govorili o nekaterih vidikih zabave v likovni umetnosti, ki ustrezajo temu glasbenemu žanru.

Klemen Hvala, programski vodja KGOSF
dr. Barbara Jaki, direktorica NG

Predavanja in koncerti v Narodni galeriji se pričnejo ob 19.30. uri.

Cena abonmaja: 75 €,
posamezna vstopnica: 19 €.

Cena abonmaja za Prijatelje Narodne galerije: 50 €,
posamezna vstopnica: 15 €.

V prodaji je 180 sedežev po enotni ceni. Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto.

Zaradi odpovedi solistke Natalie Clein, smo morali aprilski program koncerta nekoliko spremeniti:
WA Mozart: Divertimento v D duru
A. Pivko Kneževič: Wane
N. Šenk: Capriccio za violončelo in godala, solist: Igor Mitrović
W. Rihm: Landler za godalni orkester
F. Schubert: Pet nemških plesov
Hvala za razumevanje!

Izvedbo Sozvočja svetov XV so zagotovili
INOTHERM d.o.o.
Ernst von Siemens Music Fundation
Medicus d.o.o
Solos do.o.o.
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Mestna občina Ljubljana
Akademija za glasbo, Univerza v Ljubljani
Narodna galerija
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Skladbe Tomaža Bajžlja "Kontra bas" za kontrabas in godala, Nine Šenk Concertino za violončelo in godala in Mateja Bonina novo delo za harmoniko in godala po naročilu Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je v celoti podprla glasbena fundacija Ernst von Siemens.