Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
27. september 2016–30. maj 2017

Sozvočje svetov XVI

Abonma predavanj in koncertov

Obveščamo vas, da sta peti koncert in predavanje abonmaja Sozvočje svetov XVI prestavljena na torek, 30. maja, ob 19.30.

Hvala za razumevanje.

Dragi Prijatelji Narodne galerije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije!

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ustanovljen l. 1993, je od prve sezone ciklusa Sozvočje svetov leta 2001 izvedel več kot osemdeset unikatnih koncertnih programov v povezavi s predavanji o likovni umetnosti. Mnoge od izvedenih skladb so nastale po našem

naročilu, še več jih pripada preteklim stilnim obdobjem, a so doživele v okviru repertoarjev orkestra prvo izvedbo na Slovenskem. Najbolj uspele izvedbe smo posneli na promocijske zgoščenke.

Tokrat vas in vaše prijatelje vabimo v dvorano Narodne galerije s programom šestnajste sezone ciklusa “Sozvočje svetov”, naslovljenim “Ljubljanski koncerti”. Program tekoče in naslednje sezone ciklusa Sozvočje svetov smo zasnovali z mislijo na Brandenburške koncerte, ki jih je Johann Sebastian Bach napisal pred 300 leti in s tem postavil mejnik v razvoju te glasbene oblike. S kombinacijami različnih solističnih instrumentov je odkril nove zvočne razsežnosti orkestra, redefiniral strukturo koncerta kot glasbene oblike ter prvi uporabil čembalo kot solistični instrument.

S podobnimi izzivi se srečujejo sodobni skladatelji, ki po naročilu ansambla že snujejo Ljubljanske koncerte. K sodelovanju smo povabili odlične domače in tuje skladatelje Nino Šenk, Uroša Rojka, Davorja Branimirja Vinczeja (Hrvaška), Daniela Moreiro (Brazilija), Vita Žuraja in Martona Illesa (Madžarska). Na temo ljubljanskih motivov bodo študentje kompozicije Akademije za glasbo napisali šest miniaturnih Ljubljanskih concertinov. Ob tem pa bomo izvedli še celo vrsto drugih skladb, ki se navezujejo na Bacha in njegove Brandenburške koncerte.

Solisti bodo Christoph Walder (rog), Anders Nyqvist (trobenta) in Krassimir Sterev (harmonika), ki prihajajo iz ansambla Klangforum Wien, čembalist Tomaž Sevšek ter tolkalistki Ivana Bilić in Barbara Kresnik. V goste pa smo ponovno povabili odlični ansambel Zagrebških solistov, s katerim naš ansambel uspešno sodeluje že vrsto let.

Na vseh večerih pa boste lahko uživali tudi v imenitnih predavanjih, ki jih pripravlja Narodna galerija. Ljubljanski akvareli Emila Adamiča so nas navdahnili, da na podoben način poiščemo umetnostnozgodovinske téme, povezane z Ljubljano. Predavatelji Vam bodo predstavili spomenike in ambientalne vrednote, ki jih danes lahko najdete ob potikanju po

naši prestolnici, pa jih morda spregledate v senci njenih največjih cerkva in drugih javnih zgradb. Kustosa Narodne galerije Mateja Breščak in Ferdinand Šerbelj ter gostujoči predavatelji Ana Kučan, Damjan Prelovšek in Gojko Zupan bodo spregovorili o nekaterih dejavnikih očarljivosti Ljubljane.

Klemen Hvala, programski vodja KGOSF
dr. Barbara Jaki, direktorica NG

Predavanja in koncerti v Narodni galeriji se pričnejo ob 19.30. uri.

Cena abonmaja: 75 EUR,

posamezna vstopnica: 19 EUR.

Cena abonmaja za Prijatelje Narodne galerije: 50 EUR,

posamezna vstopnica: 15 EUR.

V prodaji je 180 sedežev po enotni ceni. Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto.

Program

Izvedbo Sozvočja svetov XVI so zagotovili

INOTHERM d.o.o.
Ernst von Siemens Music Fundation
Solos do.o.o.
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Mestna občina Ljubljana
Narodna galerija
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije