Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
10. oktober 2017 – 22. maj 2018

Sozvočje svetov XVII

Cikel predavanj in koncertov

Dragi Prijatelji Narodne galerije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije!

Ob pripravah na letošnjo sezono smo se srečali z nekaj težavami pri sestavi umetnostnega programa, ker smo hoteli vsebinsko kar najbolj tehtno zaokrožiti ciklus Ljubljanskih koncertov. Za zamudo se Vam iskreno opravičujemo. Programska knjižica je v tisku in bo na voljo od 10. oktobra 2017 v Narodni galeriji ves dan in uro pred koncertom. V izogib zapletom z dostavo bomo abonentom, ki ne bodo dvignili brošur in vstopnic pred koncertom, le-te dostavili po pošti. 10. oktobra 2017 torej začenjamo z letošnjim ciklusom po običajnem razporedu. Vsi koncerti bodo to sezono v Slavnostni dvorani.

Program smo zasnovali z mislijo na znamenite Brandenburške koncerte, ki jih je Johann Sebastian Bach napisal pred 300 leti in s tem postavil mejnik v razvoju koncerta kot glasbene oblike. S kombinacijami različnih solističnih instrumentov je odkril nove zvočne razsežnosti orkestra, se poigral s strukturo koncerta kot glasbene oblike ter prvi uporabil čembalo kot solistični instrument. S podobnimi izzivi se soočajo sodobni skladatelji, ki so po naročilu ansambla zasnovali Ljubljanske koncerte.

V letošnji sezoni smo k sodelovanju povabili odlične domače in tuje skladatelje. Nove skladbe bodo tako napisali Ulrich Kreppein (Nemčija), Márton Illés (Madžarska) in Vito Žuraj, ki bo uglasbil pesmi slovenskega pesnika Aleša Štegra za sopran in godala. Na temo ljubljanskih motivov bodo študentje kompozicije na Akademiji za glasbo napisali miniaturne Ljubljanske concertine s programskimi naslovi, v katerih bodo zvočno upodobili nekatere ljubljanske znamenitosti.

Izvedli pa bomo še nekatere druge skladbe, ki se navezujejo na Bacha in na njegove Brandenburške koncerte. Slišali boste, kako je Bach navdihnil brazilskega skladatelja Villa-Lobosa, da mu je posvetil ciklus skladb Bachianas Brasileiras, od katerih je zadnja, deveta, namenjena godalnemu ansamblu. Ameriški skladatelj Samuel Barber pa je svoj Capricorn Concerto zasnoval v formi concerta grossa z enako zasedbo solistov kot Bach v Brandenburškem koncertu št. 2.

Ozrli se bomo tudi po delih Antonia Corellija, Antonia Vivaldija in Georga Philipa Telemanna, ki so pomembno vplivali na ustvarjanje J. S. Bacha in na nastanek njegovih Brandenburških koncertov. Z ansamblom bodo kot solisti nastopili Reinhold Friedrich in Franc Kosem (trobenta), Nika Gorič (sopran), Maruša Brezavšček in Elisabeth Wirth (kljunasta flavta).

Naročila novih glasbenih del bo financirala glasbena fundacija Ernst von Siemens, generalni pokrovitelj ciklusa pa bo ponovno podjetje Inotherm.

V predavanjih pa so to pot na vrsti véliki ljubljanski spomeniki. Zaprosili smo dr. Ferdinanda Šerbelja, da nam predstavi bogastvo ljubljanske stolnice, dr. Damjana Prelovška, da nam predstavi svoje razumevanje uršulinske cerkve, naš mladi sodelavec Michel Mohor bo govoril o Ljubljani v delih naših impresionistov, dr. Janka Istenič iz Narodnega muzeja Slovenije nam bo razkrila pomen sohe in spominskega obeležja Emonca in direktorica Narodne galerije dr. Barbara Jaki nas bo seznanila s štukaturnim okrasom kapele sv. Frančiška Ksaverja v šentjakobski cerkvi.

Vljudno vabljeni!

Klemen Hvala, programski vodja KGOSF
dr. Barbara Jaki, direktorica NG

Cena abonmaja 2017–2018: 75 €
Vstopnica: 19 €

Cena abonmaja za Prijatelje Narodne galerije: 50 €
Vstopnica: 15 €

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto.

Datumi predavanj in koncertov:

  • 10. oktober 2017
  • 21. november 2017
  • 30. januar 2018
  • 20. marec 2018
  • 22. maj 2018

  • Programska knjizica (PDF)
10. oktober 2017 – 22. maj 2018
Narodna galerija
Cankarjeva 20
1000 Ljubljana