Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Razstave in projekti
2. oktober 2018 – 21. maj 2019

Sozvočje svetov XVIII

Cikel predavanj in koncertov

Dragi prijatelji Narodne galerije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije!

Vljudno vas vabimo, da nas ponovno obiščete v Slavnostni dvorani Narodne galerije, ki bo že osemnajsto zaporedno sezono prizorišče ciklusa Sozvočje svetov. Leto 2018 je za oba akterja ciklusa jubilejno, saj Narodna galerija praznuje stoletnico obstoja, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije pa petindvajsetletnico. Zato smo letošnji ciklus poimenovali Sozvočje svetov – Slike z razstave.

V prihodnjih treh koncertnih sezonah boste lahko prisluhnili tudi skladbam, ki so ali pa šele bodo nastale po motivih umetnin iz sveta likovne umetnosti. Poleg klasičnih glasbenih del boste tako lahko prisluhnili tudi novim skladbam, katerih naročila smo navezali na likovne umetnine, ki krasijo čudovite prostore Narodne galerije. To pot bodo študentje kompozicije Akademije za glasbo v Ljubljani ustvarjali glasbene miniature po motivih likovnih miniatur v Narodni galeriji.

Že na uvodnem koncertu bo zazvenela skladba Leona Firšta. Tartinija in njegove učence nam bo predstavil violinist Črtomir Šiškovič, novo skladbo za violo in godala Tri fare Pavla Mihelčiča in Lachrymae Benjamina Brittna violistka Maja Rome, violinski koncert Huga Wolfa v transkripciji Franca Avseneka za godalni orkester pa rusko-slovenska violinistka Nadežda Tokareva. Ob vseh teh skladbah bodo zazvenele še Slike z razstave Modesta Musorgskega v transkripciji za godalni ansambel, Komorna simfonija 110a Dmitrija Šostakoviča, Sedem poslednjih besed našega Rešenika na križu Josefa Haydna in Deklica in smrt Franza Schuberta, ki jo je za godalni ansambel priredil skladatelj Gustav Mahler.

Naša predavanja bodo sledila glasbi kar se da tesno: direktorica Narodne galerije dr. Barbara Jaki bo pokazala, na kako nenavadne načine nam slike posredujejo informacije, dr. Mojca Marjana Kovač bo oživila spomenike opomnike na Giuseppeja Tartinija, doc. dr. Robert Peskar bo predstavil Tri fare v Rosalnicah, ki so navdihnile Pavla Mihelčiča, Nataša Ciber bo razpravljala o oratoriju La Santa Queva v Cadízu, ki ga je dal postaviti naročnik Haydnove skladbe Sedem poslednjih besed našega Rešenika na križu José Sáenz de Santamaría, in dr. Andrej Smrekar bo opozoril na likovno tradicijo navdiha za motiv Deklica in smrt v literaturi in glasbi.

Klemen Hvala, programski vodja KGOSF
dr. Barbara Jaki, direktorica NG

Cena abonmaja 2018–2019: 75 €

Vstopnica: 19 €

Cena abonmaja za Prijatelje Narodne galerije: 50 €
Vstopnica: 15 €

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto.

Datumi predavanj in koncertov:

  • 2. oktober 2018
  • 20. november 2018
  • 8. december 2018
  • 29. januar 2019
  • 26. marec 2019
  • 21. maj 2019

Vljudno vabljeni!

  • Programska knjižica (PDF)
2. oktober 2018 – 21. maj 2019
Narodna galerija
Cankarjeva 20
1000 Ljubljana