Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Projekt | 25. 10. 2022 – 30. 5. 2023

Sozvočje svetov XXII

Cikel predavanj in koncertov

Dragi prijatelji Narodne galerije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije!

Novo sezono bomo začeli z drugim delom dveletnega ciklusa koncertov z naslovom Dialogi s preteklostjo. Pozdravili vas bomo z gesto skupne hvaležnosti za poslušalstvo: z Beethovnovo spodbudno skladbo "Ozdravljenčeva hvalnica"(Heiliger Dankgesang). Sezona vključuje priljubljeno glasbo Mahlerja, Čajkovskega, Stravinskega in Mozarta, pa še dela Carla Philippa Emanuela Bacha, Eduarda Toldraja in drugih. Z veseljem predstavljamo tudi novejšo glasbo, tako Sofie Gubaiduline mogočnih "Sedem besed"(Sieben Worte), novonaročena dela slovenskih skladateljev Alenje Pivko Kneževič in Ivana Florjanca ter svetovno praizvedbo dela Janija Goloba in treh novih miniatur nadarjenih študentov Akademije za glasbo. Naši solisti vas bodo v tej sezoni nedvomno navdušili, med njimi slovita mezosopranistka Nuška Drašček, ki bo z nami odprla sezono, pa tudi Bernardo Brizani, Klemen Leben, Izak Hudnik in naša Marija Rome. Veselimo se tudi predstavitve zmagovalca ali zmagovalke našega prvega tekmovanja mladih solistov v novembru. Naposled smo tudi veseli, da lahko spet pozdravimo Kano Matsui, ki bo vodila en koncert.

Letošnja spremljajoča predavanja kustosov Narode galerije se bodo nanašala na teme koncertov. Alenka Simončič bo govorila o vidikih ode v likovni umetnosti. Katra Meke si je izbrala pregled podob morja v zahodni umetnosti, Sara Müller pa bo pojasnila rokokojski slog in njegov vpliv. Mateja Breščak bo predstavila muze v likovni umetnosti in Kristina Preininger podobe Križanega v zbirki Narodne galerije. Andrej Smrekar pa bo sklenil predavanja o temi kot pogoju za pojavljanje prividov in prikazni.

Upamo, da vam bodo naši pogovori s preteklostjo in sedanjostjo tudi v letošnji kakor že v lanski seriji prinesli upanje in navdih za prihodnost.

Barbara Jaki, direktorica, Narodna galerija
Steven Loy, umetniški vodja, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Abonma Sozvočje svetov

Cena abonmaja 2022–2023: 75 EUR

Vstopnica: 19 EUR

Cena abonmaja za člane društva Prijatelji Narodne galerije: 50 EUR
Vstopnica: 15 EUR

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto.

Datumi predavanj in koncertov v Slavnostni dvorani Narodne galerije

Vsakič se dogodek začne s predavanjem ob 19.30 in nadaljuje s koncertom:

  • 25. oktober 2022, Hvalnica
  • 29. november 2022, Morski spomini
  • 20. december 2022, Rokokojske variacije
  • 31. januar 2023, Prenova tradicije
  • 4. april 2023, V tvoje roke
  • 30. maj 2023, Večerna pesem

Programska knjižica

Programska knjižica
Programska knjižica