Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Projekt | 19. 9. 2023 – 4. 6. 2024

Sozvočje svetov XXIII

Cikel predavanj in koncertov

Dragi prijatelji Narodne galerije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije!

Novo sezono bomo začeli s prvim delom dveletnega ciklusa dogodkov z naslovom Glasovi zemlje.

To sezono, ki se osredotoča na glasbo po vsej Evropi, uvajamo z nekaterimi "divjimi odkritji" v glasbi Franza Ksaverja Richterja, Uroša Kreka in Mendelssohnove nadarjene starejše sestre Fanny Hensel. Nato nadaljujemo z glasbo različnih stoletij, od Suka, Debussyja, Schuberta, Händla, Joliveta, Roussela, Locatellija, Lili Boulanger, Bantocka, Fuchsa, do vrhunca z Bartókovim mojstrskim Divertimentom. Vključene so tudi svetovne premiere na novo naročene skladbe slovenske skladateljice Tadeje Vulc in treh novih miniatur nadarjenih študentov ljubljanske Akademije za glasbo.

Na našem popotovanju se nam bodo v tem Sozvočju svetov pridružili naši odlični solisti, med njimi svetovno priznana violinistka Lana Trotovšek, priljubljena flavtistka Eva-Nina Kozmus, izjemni čelist Gal Faganel in zmagovalec našega drugega Tekmovanja mladih solistov. Zadnji koncert predstavlja izvrstne člane našega ansambla s čudovitim baročnim programom.

Tudi letos se bodo spremljajoča predavanja kustosov nanašala na vsebine koncertnih večerov. Tjaša Debeljak Duranović bo predstavila človeka in njegova divja odkritja. Michel Mohor nas bo z glasovi mladosti popeljal v podobe mladosti iz obdobja realizma in impresionizma. Pariško obdobje kiparja Ivana Zajca nam bo v okviru tretjega večera predstavila Mateja Breščak. O likovni govorici nižavij Vincenta Van Gogha in višavij Ivana Groharja bo govoril Andrej Smrekar. Sara Müller bo spregovorila o sladki melanholiji elegičnih krajin romantičnega občutenja. S Katro Meke pa se bomo podali na baročno potovanje.

Upamo, da vas bodo naši pogovori s preteklostjo in sedanjostjo tudi v letošnji sezoni blagoslovili z upanjem in navdihom za prihodnost.

Barbara Jaki, direktorica, Narodna galerija
Steven Loy, umetniški vodja, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Abonma Sozvočje svetov

Cena abonmaja 2023–2024: 75 EUR

Vstopnica: 19 EUR

Cena abonmaja za člane društva Prijatelji Narodne galerije: 50 EUR
Vstopnica: 15 EUR

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in pol ure pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto.

Datumi predavanj in koncertov v Slavnostni dvorani Narodne galerije

Vsakič se dogodek začne s predavanjem ob 19.30 in nadaljuje s koncertom:

  • 19. september 2023, Divja odkritja
  • 24. oktober 2023, Glasovi mladosti
  • 19. december 2023, Galski glasovi
  • 27. februar 2024, Višavja in nižavja
  • 23. april 2024, Sladka melanholija
  • 4. junij 2024, Baročni potepuhi
Programska knjižica

Programska knjižica
Programska knjižica