Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
7. januar 2015–1. marec 2015

Srečni dnevi na osamelem otoku

Klavdij Sluban

Otočje Kerguelen, skoraj dotikajoč se Antarktike, je eno od peščice krajev na svetu, ki so človeški civilizaciji najbolj oddaljeni. To lahko zveni romantično, vendar je svinčena roka francoske birokracije, ki ji otoki pripadajo, vzpostavila svoj svet pravil in predpisov. Od ustanovitve Francoskih južnih in antarktičnih dežel v petdesetih letih prejšnjega stoletja ozemlje upravlja višji upravnik, ki mu pomaga generalni sekretar. Pod njegovo oblast spada tudi Kerguelenski arhipelag, ki ga je v 18. stoletju na svoji poti iskanja južnih ozemelj, polnih naravnih bogastev, v kar je bil prepričan, ne da bi sploh stopil nanj, odkril francoski admiral Yves Joseph de Kerguelen.

Otočje nima stalnih prebivalcev. Znanstveniki in vojaško osebje, vsi v vrhunski fizični in psihični kondiciji, ki skrbijo za bazo na otoku, tu preživijo od 12 do 18 mesecev. V tem za človeka in naravo neprijaznem okolju je Klavdij Sluban, kot prvi s strani francoske vlade povabljeni ustvarjalec, v umetniški rezidenci preživel štiri mesece, med januarjem in aprilom 2012.

Svoje občutke ob doživljanju ekstremnih pogojev bivanja je strnil v serijo fotografij, ki jih je prvič pokazal na prestižnem festivalu Recontres d'Arles julija istega leta. Sluban se tudi v tej seriji ne izneveri svojemu z izbrano tehniko črno bele fotografije še poudarjenemu temačnemu slogu. Čeprav to temačnost vidimo le drugi, sam pravi, da je v vsaki njegovi fotografiji svetloba, pozitivni poudarek, ki nas lahko vodi.

Virtualna panorama

Gradivo za novinarje

V sodelovanju z
Galerija Fotografija

Fotografski natečaj za učence tretje triade osnovne šole in srednješolce: Drobne stvari, ki osrečujejo …

Vabimo vas k sodelovanju v fotografskem natečaju! Če obiščete katero od naših drugih dejavnosti, si lahko razstavo vključno z našim vodstvom ogledate brezplačno.

Fotografski natečaj razpisujemo v sodelovanju s fotografom Klavdijem Slubanom. Učence in dijake vabimo, da navdih poiščete v svojem domačem okolju in ga skušate doživeti na drugačen, nevsakdanji način. Posebnosti, zanimivosti, podrobnosti, ki vas bodo pritegnile in razveselile, ujemite v črno-belo fotografijo poljubne velikosti in jo še do 20. februarja 2015 pošljite na naslov: Narodna galerija, Puharjeva 9, 1000 Ljubljana, s pripisom "za fotografski natečaj".

Med prispelimi fotografijami bomo skupaj z avtorjem razstave Klavdijem Slubanom izbrali najzanimivejše in jih razstavili v Narodni galeriji. Najboljša fotografija bo nagrajena s katalogom razstave z avtorjevim podpisom. Med sodelujočimi bomo izžrebali tudi tri nagrajence in jih nagradili z družinsko vstopnico za obisk galerije in s paketom presenečenja.

Za dodatne informacije smo vam na voljo:
T: (01) 24 15 415/414 in E: dejavnosti@ng-slo.si

7. januar 2015–1. marec 2015
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana