Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Projekt | 10. 6. 2020

Svetovni dan art nouveauja

Réseau Art Nouveau Network

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja - nove umetnosti, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in tudi izven nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ődön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana. V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah. Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana z objavo na spletnih straneh MOL in članic skupine Art nouveua Ljubljana. Več o svetovnem dnevu artnouveauja najdete na spletni strani mednarodne mreže RANN.

Narodna galerija obeležuje ta dan z osnutkom za sliko Marijinega oznanjenja, ki krasi kapelo tržaške škofijske palače. Zadnji slovenski škof v Trstu Andrej Karlin je v letih 1912-1915 naročil ureditev kapele posvečene Presveti Trojici slovenskemu arhitektu Ivanu Vurniku in njegovi ženi, slikarki in oblikovalki, Heleni Vurnik. Kapela predstavlja enega najlepših primerov secesijske umetnosti v tem delu Evrope.
10. junij 2020
Narodna galerija
Prešernova 24, Ljubljana