Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Projekt | 10. 6. 2021

Svetovni dan art nouveauja

Réseau Art Nouveau Network

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja − nove umetnosti, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in tudi izven nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ődön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana.

V Narodni galeriji v letošnjem letu obeležujemo ta dan s kratko predstavitvijo genialnega Črnovojnika, ki ga je slovenski slikar, risar in karikaturist Hinko Smrekar sam napisal in likovno opremil.

Hinko Smrekar
(Ljubljana 1883−1942)
Hinko Smrekar je bil izredno nadarjen slikar, ki je najizraziteje ustvarjal kot ilustrator, karikaturist in satirik. Njegova roka je temeljila na izvirnem smislu za pripovednost s kritičnim pogledom nase in na svet, družbeni angažiranosti in izvrstno obvladani secesijski risbi. Iz njene lahkotnosti in pretanjenim smislom za detajle je izoblikoval sebi lasten slog, ki nas vedno znova preseneča s svojo aktualnostjo. V letu 1919 je izdal Črnovojnika, ki ga je sam napisal in opremil z risbami. V njem, z veliko mero humorja in dovtipnosti, pa tudi z žgočo in jedko satiro, popisuje lastne doživljaje v letih 1915 in 1916.

Avtorica
Sara Müller

10. junij 2021
Narodna galerija
Prešernova 24, Ljubljana