Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
3. december 2015, od 10. do 21. ure

Ta veseli dan kulture

Dan odprtih vrat slovenske kulture

Program dejavnosti, četrtek, 3. december 2015

10.00-12.00, razstavišče in vhodna avla Narodne galerije
Jakopič, nit in kava ...
Bi pletli, kvačkali ali vezli po navdihu Jakopičevih umetnin? Vabljeni na prvo v nizu decembrskih ustvarjalnih druženj v Narodni galeriji. Po polurnem ogledu Jakopičeve razstave Beležnice s kustosinjo Kristino Preininger se boste lahko prepustili ročnim spretnostim in ustvarjali s Suzano Belak Pungartnik, ob dišeči kavi v novo odprti kavarni v pritličju vhodne avle.

10.00-19.00, stalna zbirka Narodne galerije
Galova skrinja in odkrivanje umetnostnih zakladov
Otroke in starše vabimo k samostojnemu odkrivanju umetnin s pomočjo Galove zelene skrinje ali natisnjenih delčkov razstavljenih slik. Za rešene naloge in doslikane pobarvanke vam podarjamo Galovo darilce. V avli lahko sestavite povečane reprodukcije izbranih slik.

12.00, stalna zbirka Narodne galerije
Künlov Ribji trg v verzih in ob violinski spremljavi
Ob novi pesnitvi Andreja Rozmana Roze bo kustosinja Kristina Preininger predstavila priljubljeno zimsko veduto Ljubljane v stalni zbirki. Violinistka Veronika Snoj nam bo z izbranimi skladbami pričarala romantično zvočno kuliso.

16.00-19.00, razstavišče in vhodna avla
Babi, zmaj in še kaj
Raziskovalni ogled in delavnica za otroke in družine. Skupaj z Galom si bomo najprej ogledali Jakopičevo razstavo. Izvedeli bomo, kaj je najraje risal petletni Rihard, kje so se največkrat znašle njegove risbe in kdo ga je doma najbolj spodbujal. V delavnici se bomo najprej izmerili, pobarvali Jakopičevo pošast ali pa narisali svojo v velikem merilu.

15.30, razstavišče Narodne galerije
Rihard Jakopič. Beležnice
Javno vodstvo avtorja razstave dr. Andreja Smrekarja.

16.30, vhodna avla Narodne galerije
Robbov vodnjak in baročni odmevi
Zgodbo o Robbovem vodnjaku Jake Racmana bodo pospremile baročne skladbe violinistke Veronike Snoj.

17.00, stalna zbirka Narodne galerije, Tominčeva soba
Med baročnim in krajinskim vrtnim slogom na Kranjskem
Dr. Ines Unetič nas bo v predstavitvi svoje doktorske teme popeljala v 18. in 19. stoletje in odgovorila, ali so kranjski naročniki sledili evropskim modnim trendom, ko so oblikovali svoje vrtove.

18.00, mezzanin vhodne avle Narodne galerije
To, to, to … portret!
Skupina petih igralcev (Jure Aljančič, Nina Goropečnik, Mariša Jagodič, Aleksandra Kmetič, Matevž Peternel) je pod mentorstvom Tatjane Peršuh poiskala navdih v sliki Jožefa Tominca Tri dame iz družine Moscon. Zgodba se prepleta s sedanjostjo in reflektira razmišljanja mladih o umetnosti.

18.30, stalna zbirka Narodne galerije
Jožef Tominc in zgovorni upodobljenci
Kustosinja Nataša Braunsberger bo predstavila uspešnega slikarja Prešernovega časa in nekaj najbolj znanih bidermajerskih portretov v stalni zbirki.

19.00, stalna zbirka Narodne galerije
Ifigenija Simonovič: Vèndar peti on ne jenja...
Pesnica Ifigenija Simonovič, avtorica lirike, v kateri zasledimo hudomušno in bridko humornost, eros ter čustven in iracionalen obrat ljudske poezije, bo s svojim pesniškim nastopom obogatila živahno dogajanje v Kulturni soseski, v katero so v dobrososedskem sodelovanju in prepletu programov pod sloganom Bogastvo bogatega združene ugledne kulturne institucije: Društvo slovenskih pisateljev, MGLC-Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija Ljubljana, Narodna galerija, SNG Opera in balet Ljubljana, Narodni muzej Slovenije ter Prirodoslovni muzej Slovenije.

20.00-21.00, stalna zbirka Narodne galerije
Mini-Mono-Drama
Umetniški projekt v produkciji AGRFT in Narodne galerije. Študentka AGRFT Katja Markič, pod mentorstvom prof. mag. Žanine Mirčevske, bo na vhodu v galerijo zasnovala instalacijo.

Kulturna soseska

Narodna galerija je članica nastajajoče kulturne soseske, ki povezuje kulturne ustanove med Tivolijem, Prešernovo, Cankarjevo, Tomšičevo in Župančičevo ulico. 

Prost vstop, od 10. do 21. ure.

Publikacije in spominki NG bodo naprodaj do 50% ceneje!

Koordinacija
Kristina Preininger

Več informacij
Oddelek za izobraževanje in animacijo
T: (01) 24 15 414/415, (01) 24 15 418 (blagajna)
E: dejavnosti@ng-slo.si

3. december 2015
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana