Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
3. december 2016

Ta veseli dan kulture

Dan odprtih vrat slovenske kulture

Letošnji Ta veseli dan kulture bomo zaokrožili pod naslovom Galerija in gozd. Pripravili smo različna vodstva, delavnice, predavanja in nastope, ki nam bodo približali tematiko gozda skozi galerijsko perspektivo. Vabimo vas, da se nam pridružite!

10:00-20:00
Galerijski gozd želja
Delavnica za družine, otroke in odrasle
V vhodni avli bomo izdelovali drevesa, na katera bomo zapisovali naše želje, in jih sestavljali v galerijski gozd želja.

10:00, 11:00
Da mi biti je drevo
Ogled za otroke in družine
Igrivo, gibno-zvočno in veččutno bomo spoznavali in podoživljali impresionistične slike z motivom dreves v stalni zbirki.

10:00-13:00
Ko odmre drevo, se rodi kip
Marijan Vodnik
Predstavitev in delavnica za odrasle
Marijan Vodnik nam bo predstavil zanimive zgodbe dreves, ki spremljajo nastajanje njegovih kipov iz različnih vrst lesa. Posebej bo izpostavil tisto o Prešernovi jablani iz Vrbe na Gorenjskem. Obiskovalce vabi, da s seboj prinesejo pipec, da bodo na delavnici lahko iz leske izrezljali figurice. Vabimo tudi vse, ki so sodelovali na poletnih delavnicah, da nam prinesejo pokazat izklesane lesene maske.

10:00-13:00, 15:00-18:00
Čarobne gozdne vilinke
Nataša Juvan, popoldanska zgodba: Ksenija Jus Delavnica za otroke in družine.
V Galovi sobi bomo iz ovčje volne in gozdnih plodov izdelovali čarobna gozdna bitja in ob tem spoznali osnove tehnike suhega polstenja. Med popoldansko delavnico bodo otroci ob 16:30 lahko slišali zgodbico o gozdu in gozdnih bitjih. Pripovedovala jo bo Ksenija Jus, pesnica, skladateljica in kantavtorica. Na delavnicah je zaželeno spremstvo staršev. Število mest je omejeno na 20 za vsako delavnico. Prijave pri blagajni NG.


11:00
Iz skrivnosti dolgega življenja kipov
Preprečevanje propadanja in restavratorski posegi na lesenih skulpturah v stalni zbirki
mag. Martina Vuga
Predavanje v avditoriju in ogled v stalni zbirki za odrasle
Restavratorka NG bo spregovorila o nastajanju lesenih kipov, vzrokih propadanja in spreminjanja, skrbi za ohranjanje in nam opisala posege na Holzingerjevem kipu Sv. Pavla v stalni zbirki.

12:00
Slikarske upodobitve gozda in dreves v stalni zbirki Narodne galerije
mag. Kristina Preininger
Javno vodstvo za odrasle
Sprehodili se bomo skozi stalno zbirko in se tokrat ustavili ob podobah gozda na srednjeveških kopijah fresk in na baročnih slikah, izpostavili bomo Kavčičeva drevesa in Pernhartove panorame ter zaključili ob raznolikih upodobitvah in pomenih ob slikah slovenskih impresionistov.

16:00-18:00
Zvoki gozda
Darko Korošec
Delavnica za otroke in družine
Prepoznavali bomo zvoke gozda in slovenska ljudska glasbila, ki so povezana z gozdom in z različnimi vrstami lesa. V delavnici si bodo otroci lahko izdelali leskovo piščal (ali čivink). Število mest je omejeno na 30. Prijave pri blagajni NG.

17:00
Gozdni napevi
Zala Hodnik, Urška Kastelic, Aleksandra Naumovski Potisk
Pevski nastop v Slavnostni dvorani
Sopranistki  Zala Hodnik in Urška Kastelic ter pianistka Aleksandra Naumovski Potisk nam bodo odprle zakladnico nemškega, češkega, ruskega in slovenskega samospeva, v katerih se skriva gozdno-razpoloženjska tematika.


18:00
Drevesne vrste v delih slovenskih slikarjev
dr. Robert Brus
Predavanje v avditoriju
Dr. Robert Brus nam bo predstavil značilnosti drevesnih vrst, ki jih v svojih delih najpogosteje upodabljajo slovenski slikarji in govoril o vlogi dreves in gozda v procesu nastajanja kulturne krajine na Slovenskem.

19:00
Narava skozi umetnost in čas
Jaka Racman
Javno vodstvo za odrasle
Jaka Racman nas bo v stalni zbirki soočil s podobami narave kot so jo od srednjega veka naprej odslikali umetniki na svetopisemskih, mitoloških in krajinskih slikah.

Prost vstop, od 10:00 do 20:00

Publikacije in spominki bodo naprodaj do 50 % ceneje.

Koordinacija
Kristina Preininger

Več informacij
Izobraževanje in animacija

I: (01) 24 15 414/415, (01) 24 15 418 (blagajna)
E: dejavnosti@ng-slo.si

3. december 2016
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana