Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
12.–29. marec 2009

The Associated Press

veliki trenutki

Ameriška tiskovna agencija The Associated Press je bila ustanovljena leta 1846 kot združenje najpomembnejših ameriških časopisov, v želji da bi združili moči pri mednarodnem pokrivanju novic. Leta 1935 so v svoje delo uvedli tudi pošiljanje fotografij preko telegrafa/telefona (t.i. Wirephoto service). Od takrat fotoreporterji ameriške tiskovne agencije, različnih narodnosti, kultur in ver, dan za dnem dokumentirajo svetovni informativni utrip. Trenutno je njihovim naročnikom na voljo povprečno 3000 fotografij dnevno.

Ta razstava je prikaz vsakodnevnega dela fotografov in hkrati poklon profesionalcem, ki so s svojo predanostjo pripomogli, da je ameriška tiskovna agencija danes to, kar je - svetovna avtoriteta na področju novinarstva, čeprav so včasih morali za to plačati visoko ceno. Ne poskuša zajeti prav vseh aspektov produkcije agencije, ampak želi pokazati raznolikost in strokovnost del, ki so vsakodnevno na voljo v medijih. Veliko fotografij je delo lokalnih fotografov in fotoreporterjev, ki dnevno dokumentirajo kruto realnost svojega naroda. Palestinci, Iračani, Izraelci, itd. Brez njih bi bilo nemogoče vsakodnevno beležiti svetovno novinarsko resničnost.

Razstava je razdeljena na štiri sklope, od katerih se prvi trije med seboj dopolnjujejo. Zadnja fotografija prvega sklopa je hkrati tudi del drugega in zadnja fotografija drugega sklopa prav tako sodi k tretjemu sklopu.

  1. Zgodovinske, svetovno znane fotografije, ki so na nek način zaznamovale vizualno kulturo 20. stoletja in imajo posebno mesto v našem kolektivnem spominu.
  2. Širok sklop fotografij nekaterih konfliktov, ki so zaznamovali konec 20. stoletja in vstop v 21. stoletje. Gre predvsem za konflikte v Iraku, Palestini, Libanonu,  Afganistanu, pa tudi na Balkanu in v Afriki. Surove in neposredne podobe, primer pravega dokumentarnega fotografskega novinarstva, ki odraža kruto realnost vojne in njenih posledic.
  3. Resničnost Latinske Amerike in Karibov izražena skozi različne poglede vsakodnevnega poročanja agencije; šport, politika, vera, osebnosti, itd.
  4. Četrti sklop vključuje tri reportaže, ki so odraz poglobljenega dela fotografov agencije. Ameriška tiskovna agencija, ki je prepoznavna predvsem po pokrivanju vsakodnevnih novic, ponuja tudi reportaže, ki so bile deležne nagrad na različnih natečajih. Reportaže odražajo spretnost in prilagodljivost zaposlenih v agenciji.

Razstava nagrajencev natečaja Slovenia Press Photo 2009 - slovenska novinarska fotografija 2009

Natečaj za slovensko novinarsko fotografijo leta je namenjen vsem fotografom, ki objavljajo svoje fotografije v slovenskih medijih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji. Slovenski fotografi in fotoreporterji dnevno spremljajo vse dogodke in beležijo zanimive ter pretresljive zgodbe. To je priložnost, da se priznajo najboljši dosežki preteklega leta.

Zmagovalci so izbrani v petih kategorijah, ki obsegajo novice, ljudi, šport, zabavo in kulturo ter naravo in okolje. Znotraj posamezne kategorije se podelita nagradi za najboljšo posamezno fotografijo in najboljšo zgodbo kategorije. Poleg nagrad znotraj razpisanih kategorij, se podelita dve glavni nagradi za najboljšo posamezno fotografijo in najboljšo zgodbo celotnega natečaja.

Razstava je razdeljena v dva sklopa, od katerih je prvi sestavljen iz fotografij dveh glavnih zmagovalcev natečaja (najboljša posamezna fotografija in najboljša zgodba natečaja), temu pa sledi drugi, sestavljen iz fotografij zmagovalcev za najboljšo posamezno fotografijo in najboljšo zgodbo v vseh petih kategorijah natečaja.

Avtor razstave
SPP Zavod za promocijo fotografije (Matej Leskovšek)

Avtorica postavitve razstave in oblikovanje tiskovin
Lidija Biškup

Fotografije za razstavo je posodil
The Associated Press

Koordinacija razstave
Marja Lorenčak

Tehnična organizacija razstave
Jože Raspet

Razstavo so podprli
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije; Študentski klub Sevnica; Volksbank; Mimovrste; Mobitel; Fotoformat; Epamedia; Eclipse; Žurnal24; Vest.si; The Slovenia Times; National Geographic Slovenia; InDirekt; City Hotel Ljubljana

12.–29. marec 2009
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana