Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Občasna | 7. 9. 2023 – 26. 11. 2023

Umetnikov atelje

Iz fotografskih arhivov španskega Zavoda za kulturno dediščino

Razstava Umetnikov atelje predstavlja devetdeset fotografij (digitalnih preslikav po originalnih fotografijah), ki v časovnem razponu od konca 19. stoletja do sredine 20. stoletja odpirajo vrata v različne ustvarjalne prostore slikarjev in kiparjev. Izbrane so iz fotografskega arhiva, ki ga hrani Španski zavod za kulturno dediščino (Instituto del Patrimonio Cultural de España), natančneje iz fotografskega arhiva Moreno, ki hrani obsežno in pomembno zbirko, posvečeno tej tematiki.
Fotografije umetniških ateljejev lahko štejemo za verodostojne portrete umetnikov ne glede na njihovo dejansko prisotnost v prostoru. So poseben žanr portretiranja, ko se srečata javna oziroma poklicna razsežnost in tisti najbolj osebni, zasebni del človeka.

Prvi sklop razstave predstavlja umetniško ozadje 19. stoletja z izbranimi predstavniki historičnega in krajinskega slikarstva, kot sta bila Moreno Carbonero in Beruete, ter dediščino akademske in klasične umetnosti, ki jo ponazarja fotografija velike osrednje dvorane Muzeja umetniških kopij, kamor so številni umetniki hodili risat po modelih grško-rimske antike.
Drugi sklop predstavlja vrsto umetnikov, katerih ustvarjalnost je navdih našla v folklori, običajih, oblačilih in tradicijah različnih španskih pokrajin in prebivalcev. Med njimi so López Mezquita, Sorolla, Chicharro, Plá, Romero de Torres in drugi. Umetniki so se osredotočili na špansko sodobnost, kar se je v nekaterih pogledih skladalo z literarnim ustvarjanjem Generacije 98 (Generación del 98), s pripadniki katere so se srečevali in družili v debatnih krožkih.
Znaten del na razstavi predstavljenih umetnikov je portretistov, katerih naročniki so bili premožne, meščanske in plemiške družine, visoki javni funkcionarji, cerkveni in vojaški dostojanstveniki ter člani kraljeve družine. Nekateri umetniki, kot na primer Moreno Carbonero, López Mezquita in Caprotti, so bili vsestranski. Ustvarjali so portrete, hkrati pa slikali historične in literarne teme in »kostumbristične« prizore.
Dodane so fotografije umetnikov, pri katerih opazimo bolj sodoben, sproščen slog in odnos, odmaknjen od akademskih standardov in tradicionalne tematike. Njihova dela so usmerjena v druge teme in sloge, bolj značilne za 20. stoletje. V delih Maruje Mallo ali Jorgeja Oteize prehajajo celo v avantgardo.
Španski del razstave se zaključi s skupino fotografij, ki so bile posnete med špansko državljansko vojno in desetletje po njej, do približno sredine stoletja. Med vojno vidimo ustvarjanje agitacijsko-propagandne umetnosti, ko je avtorstvo podrejeno sporočilu.

Razstavo španskih umetnikov v ateljejih smo zaokrožili z izborom fotografij umetnikov, ki so v enakem časovnem obdobju delovali na ozemlju Slovenije. Fotografije hrani več institucij, razstavljen izbor pa izhaja iz fondov Narodne in univerzitetne knjižnice, Narodne galerije in zasebnih zbirk.

Razstavo je pripravil Generalni poddirektorat državnih muzejev Ministrstva za kulturo in šport Španije, izvedla pa Narodna galerija v sodelovanju z Veleposlaništvom Španije v Sloveniji kot del kulturnega programa španskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Ob razstavi smo pripravili pester spremljevalni program. Oglejte si ga ne tej povezavi.
Umetnikov atelje, video predstavitev
Umetnikov atelje, video predstavitev

Nosilci projekta
Ministerio de Cultura y Deporte de España – Dirección General de Patrimonio Cultural y Bellas Artes
Veleposlaništvo Španije v Sloveniji
Narodna galerija

Avtorja razstave in besedil
Isabel Argerich Fernández, Óscar Muñoz Sánchez

Avtorica slovenskega dela
Katra Meke

Koordinatorki projekta
Katra Meke, Narodna galerija
María Pilar Ycaza Murn, Veleposlaništvo Španije v Sloveniji

Postavitev razstave
Katra Meke, Barbara Jaki

Umetnine za razstavo so posodili
Instituto del Patrimonio Cultural de España, Ministerio de Cultura y Deporte
Narodna in univerzitetna knjižnica
Narodna galerija
Zasebna last

Razstavo so omogočili

7. september – 26. november 2023
Narodna galerija
Galerija Narodni dom
Cankarjeva 20
1000 Ljubljana