Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
26. april–10. maj 2018

Umetnost nas vse povezuje

Ustvarjalni tečaji v Narodni galeriji

Ko stojimo pred sliko, kipom ali grafiko, se prepuščamo njihovemu izraznemu nagovoru in vstopamo v tihi dialog z ustvarjalci. Podoživljamo njihova občutenja, razbiramo mentalna ozadja ali pa skušamo raziskati, kako je določena umetnina nastajala. V stalni zbirki Narodne galerije zbrane umetnine predstavljajo vir raznolikega ustvarjalnega navdiha. Zato poleg vodstev in predavanj za obiskovalce že vrsto let pripravljamo različne ustvarjalne tečaje, na katerih vas vabimo, da ob umetninah v zbirki rišete, kiparite ali pa se preizkušate v tiskanju grafik. Pričujoča razstava predstavlja izdelke udeležencev treh tečajev, ki so potekali v Narodni galeriji od februarja do aprila 2018.

Tečaj grafičnih tehnik globokega tiska

Enajst udeležencev tečaja je ustvarjalo v različnih tehnikah globokega tiska: suha igla, jedkanica, akvatinta, rezervaž, vernis-mou. Globoki tisk jim je omogočal tudi variacije različnih tehnik. Sami so pripravljali matrice ter spoznavali, kako narediti kvaliteten grafični odtis. Nastali grafični listi odražajo usvojeno tehnično znanje in razvoj lastnega likovnega jezika. Vsak udeleženec je izrazil svojo linearno liričnost, izbrano kompozicijo in barvno ali tonsko razpoloženje.

Tečaj risanja

Štirinajst risarjev je podrobno proučilo tihožitja v stalni zbirki. Na baročnih, realističnih in modernističnih delih smo opazovali zakonitosti perspektive in barvne modelacije. Risali smo pred deli naših mojstrov, včasih le detajl, včasih pa celoto. V ateljeju smo ustvarjali tihožitja po modelih in še bolj poglobljeno raziskovali oble oblike in barvne vrednosti. Ateljejska srečanja so bila namenjena predvsem ustvarjanju v akvarelni tehniki. Med drugim smo ustvarjali tihožitja v zeleni, vijolični in oranžni barvi.

Tečaj kiparjenja v glini

Trinajst udeležencev je kiparilo v glini v sproščenem in prijateljskem vzdušju. Spoznali smo osnovne principe oblikovanja in dela z glino, orodje za oblikovanje gline, različne barve za glino, glazuro, patiniranje, kako izdelamo kalup ... Začeli smo z reliefom, izdelali posodo, masko, votlo kroglo, živalsko figuro, človeško figuro, portret ... Navdih za svoje ustvarjanje smo črpali v čudoviti zbirki kiparskih del Narodne galerije.

Mentorica risarskega in grafičnega tečaja
Tanja Milharčič

Mentorica kiparskega tečaja
Sabina Mattersdorfer

Koordinacija razstave
mag. Kristina Preininger

26. april–10. maj 2018
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana