Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
20. december 2018 – 11. januar 2019

Umetnost nas vse povezuje

Razstava udeležencev tečajev Narodne galerije

Ko stojimo pred risbo, sliko, kipom ali grafiko, se prepuščamo izraznemu nagovoru in vstopamo v tihi dialog z ustvarjalci. Podoživljamo njihova občutenja, razbiramo mentalna ozadja ali pa skušamo raziskati, kako je določena umetnina nastajala. V stalni zbirki Narodne galerije zbrane umetnine predstavljajo vir raznolikega ustvarjalnega navdiha. Zato poleg vodstev in predavanj za obiskovalce že vrsto let pripravljamo različne ustvarjalne tečaje, na katerih vas vabimo, da ob umetninah v zbirki rišete, slikate, kiparite ali pa se preizkušate v tiskanju grafik. Pričujoča razstava predstavlja izdelke udeležencev štirih tečajev, ki so potekali v Narodni galeriji od septembra do decembra 2018.

Tečaj risanja
Šestnajst risarjev je podrobno proučilo krajine, tihožitja in portrete v stalni zbirki. Risali so pred deli naših mojstrov - Včasih le detajl, včasih pa celoto. Uporabljali so predvsem svinčnik in grafit. V ateljeju so risali po slikovnih predlogah in modelih. Pri upodabljanju predmetov so spoznavali veščino senčenja in modelacije. Nadaljevali so z obravnavo gradnje prostora in z zakonitostmi perspektive in organskih oblik pri tihožitju ter zaključili s portretom, ki so se ga med drugim lotili tudi z risanjem po živem modelu. Z risbo so tečajniki vseskozi gradili na lastni likovni interpretaciji.

Tečaj slikanja akvarela
Dvajset udeležencev je sredine popoldneve preživljalo na nabrežju Ljubljanice ali v parku Tivoli ob slikanju mestnih in krajinskih vedut. Skozi opazovanje narave in usvajanje osnovnih zakonitosti prostora v sliki, so odkrivali lasten likovni izraz v tehniki, v kateri je slikal že vsak otrok, hkrati pa se je drži sloves težavnosti. Narava akvarela od slikarja zahteva prepuščanje, po drugi strani pa kontrolo in zmožnost trenutnih odločitev.

Tečaj grafičnih tehnik globokega tiska
Štirinajst udeležencev tečaja je ustvarjalo v različnih tehnikah globokega tiska: suha igla, jedkanica, akvatinta, rezervaž, vernis-mou. Globoki tisk jim je omogočal tudi variacije različnih tehnik. Sami so pripravljali matrice ter spoznavali, kako narediti kvaliteten grafični odtis. Nastali grafični listi odražajo usvojeno tehnično znanje in razvoj lastnega likovnega jezika. Vsak udeleženec je izrazil svojo linearno liričnost, izbrano kompozicijo in barvno ali tonsko razpoloženje.

Tečaj kiparjenja v glini
Sedem udeleženk je kiparilo v glini v sproščenem in prijetnem vzdušju. Spoznale smo osnovne principe oblikovanja in dela z glino, orodje za oblikovanje gline, različne barve za glino in glazuro. Začele smo z reliefom, izdelale skodelico, posodo, votlo kroglo, živalsko figuro, človeško figuro, portret ... Navdih za svoje ustvarjanje smo črpale v čudoviti zbirki kiparskih del Narodne galerije in na razstavi Ivane Kobilca.

Mentorica risarskega tečaja
Teja Vučko

Mentor tečaja akvarela
mag. Miha Pirnat ml.

Mentorica grafičnega tečaja
Tina Mohorović

Mentorica kiparskega tečaja
Sabina Mattersdorfer

Koordinacija razstave
mag. Kristina Preininger

Priprava del
Tina Buh, mag. Miha Pirnat ml.

20. december 2018 – 11. januar 2019
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana