Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
21. junij 2019–14. julij 2019

Umetnost nas vse povezuje

Razstava udeležencev tečajev Narodne galerije

Ko stojimo pred risbo, sliko, kipom ali grafiko, se prepuščamo izraznemu nagovoru in vstopamo v tihi dialog z ustvarjalci. Podoživljamo njihova občutenja, razbiramo mentalna ozadja ali pa skušamo raziskati, kako je določena umetnina nastajala. V stalni zbirki Narodne galerije zbrane umetnine predstavljajo vir raznolikega ustvarjalnega navdiha. Zato poleg vodstev in predavanj za obiskovalce že vrsto let pripravljamo različne ustvarjalne tečaje, na katerih vas vabimo, da ob umetninah v zbirki rišete, slikate, kiparite ali pa se preizkušate v tiskanju grafik. Pričujoča razstava predstavlja izdelke udeležencev štirih tečajev, ki so potekali v Narodni galeriji od februarja do maja 2019. Vabimo vas, da se nam pridružite na jesenskih tečajih, ki se bodo pričeli v septembru.

Tečaj risanja za začetnike

Deset udeležencev je pred začetkom posameznih risarskih vaj (vajenic) dobilo navodila za risanje na pamet. Risali so navpične in vodoravne prereze teles in tako dobili občutek za prostorsko predstavo teles. Z risanjem na pamet so se izognili prerisovanju in posnemanju ter pridobili več trajnega risarskega znanja.

Tečaj risanja in slikanja: Mojstrstvo potreta

Enajst udeležencev se je poglobilo v skrivnosti slikarskih principov in tehnik devetnajstega stoletja. Odkrili so študijske korake, ki so jih postavili pariški slikarski mojstri, kot sta Charles Bargue in Jean-Léon Gérôme, vodilna mojstra pri nadgradnji učnega sistema takratnih slikarskih akademij. Vsak posameznik je uril svoje sposobnosti risanja s številnimi prilagojenimi vajami, ki so bile pospremljene z učiteljevimi predavanji in demonstracijami. Njihov zaključni projekt je bila kopija Kobilčine slike Dekle v naslonjaču, ki so jo naslikali v večslojni tehniki z oljnimi barvami.

Tečaj grafičnih tehnik globokega tiska

Osem udeležencev tečaja je ustvarjalo v različnih tehnikah globokega tiska: suha igla, jedkanica, akvatinta, rezervaž, vernis-mou. Globoki tisk jim je omogočal tudi variacije različnih tehnik. Sami so pripravljali matrice ter spoznavali, kako narediti kvaliteten grafični odtis. Nastali grafični listi odražajo usvojeno tehnično znanje in razvoj lastnega likovnega jezika. Vsak udeleženec je izrazil svojo linearno liričnost, izbrano kompozicijo in barvno ali tonsko razpoloženje.

Tečaj kiparjenja v glini

Enajst udeleženk je v sproščenem in prijetnem vzdušju kiparilo v glini. Spoznale so  principe oblikovanja in dela z glino, različne barve za glino in glazuro. Začele so z reliefom, izdelale skodelico, posodo, votlo kroglo, živalsko figuro, človeško figuro, portret, masko, nakit ... Navdih za svoje ustvarjanje so črpale v čudoviti zbirki kiparskih del Narodne galerije.

Mentor risarskega tečaja
akademski slikar Tadej Tozon

Mentor slikanja portreta
akademski slikar Nik Anikis Skušek

Mentorica grafičnega tečaja
Tina Mohorović, prof. likovne pedagogike

Mentorica kiparskega tečaja
Sabina Mattersdorfer, prof. likovne pedagogike

Priprava del
Tina Buh

Pregled besedil
Alenka Klemenc

Koordinacija razstave
Tjaša Debeljak, mag. Kristina Preininger, Živa Rogelj

20. junij 2019–14. julij 2019
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana