Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Projekt | 18. 6.–30. 8. 2020

Umetnost nas vse povezuje

Razstava udeležencev tečajev Narodne galerije

V stalni zbirki Narodne galerije zbrane umetnine predstavljajo raznolik vir ustvarjalnega navdiha, zato že vrsto let za obiskovalce pripravljamo različne ustvarjalne tečaje. Pričujoča razstava predstavlja izbor izdelkov, ki so jih ustvarili udeleženci tečajev v Narodni galeriji med majem in decembrom 2019.

Tečaji risanja
Na tečaju risanja za začetnike so udeleženci spoznavali osnove risanja geometrijskih teles. Risali so navpične in vodoravne prereze teles in tako dobili občutek za njihovo prostorsko predstavo. Na nadaljevalnih tečajih so pridobljeno risarsko znanje uporabili pri risanju cvetov oz. ga nadgradili s spoznavanjem modeliranja in senčenja.

Tečaji slikanja
Na treh tematskih tečajih slikanja so udeleženci po navdihu galerijskih slik in po fotografijah slikali portret, figuro ali tihožitje. Poglobili so se v skrivnosti slikarskih principov in tehnik devetnajstega stoletja. Vsak posameznik je uril svoje sposobnosti slikanja s številnimi prilagojenimi vajami, ki so bile pospremljene z mentorjevimi predavanji in demonstracijami. Zaključni projekti so bile kopije izbranih slik iz stalne zbirke Narodne galerije.

Tečaj grafičnih tehnik globokega tiska
Udeleženci tečaja so ustvarjali v različnih tehnikah globokega tiska: suha igla, jedkanica, akvatinta, rezervaž, mehka prevleka. Globoki tisk jim je omogočal tudi variacije različnih tehnik. Sami so pripravljali matrice ter spoznavali, kako narediti kvaliteten grafični odtis. Nastali grafični listi odražajo usvojeno tehnično znanje in razvoj lastnega likovnega jezika.

Tečaj slikanja akvarela
Na tečaju so udeleženci spoznavali tehniko in ustvarjalne likovne možnosti slikanja akvarela. Ustvarjali so na prostem v galerijski okolici in v parku Tivoli. Akvarel je ena najzahtevnejših slikarskih tehnik in vsak udeleženec se je glede na svoje predznanje z njo spopadel na svoj način. Različno risarsko in slikarsko znanje je botrovalo pestrosti likovnega izraza.

Tečaj kiparjenja v glini
Udeleženci so v sproščenem in prijetnem vzdušju kiparili v glini. Spoznali so principe oblikovanja in dela z glino, različne barve za glino, glazuro in patiniranje. Tečaj je bil prilagojen vsakemu posamezniku in njegovi stopnji znanja, navdih pa so črpali v čudoviti zbirki kiparskih del Narodne galerije.

Mentor risarskega tečaja
Tadej Tozon

Mentor slikarskega tečaja
Nik Anikis Skušek

Mentorica grafičnega tečaja
Tina Mohorović

Mentor tečaja slikanja akvarela
Miha Pirnat

Mentorica kiparskega tečaja
Sabina Mattersdorfer

Priprava del
Tina Buh, Miha Pirnat

Koordinacija razstave
Tjaša Debeljak Duranović

18. junij – 30. avgust 2020
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana