Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Razstava del udeležencev tečajev | 1. 9. 2022 ̶ 25. 9. 2022

Umetnost nas vse povezuje

Razstava izbranih del udeležencev tečajev 2022

Umetnine v stalni zbirki Narodne galerije so raznovrsten vir ustvarjalnega navdiha, zato za obiskovalce ob vodstvih in predavanjih že vrsto let pripravljamo tudi različne ustvarjalne tečaje.

Tečaji grafičnih tehnik globokega tiska za nadaljevalce

Udeleženci so ustvarjali v različnih tehnikah globokega tiska: suha igla, jedkanica, mehka prevleka, akvatinta in rezervaž. Večina udeležencev je imela predznanje s področja grafike, zato smo raziskovali kompleksne procese priprave matric, mehanske in kemične postopke izdelave motiva ter proces pridobivanja kakovostnega grafičnega odtisa kot končnega cilja grafičnega namena. Na tečaju so udeleženci izkazali veliko obvladovanje grafičnega izraza, ki se kaže v zelo kakovostnih grafičnih odtisih in likovni pestrosti.

Tečaji risanja

Na tečaju risanja Po korakih do portreta so udeleženci ob mavčnih modelih očesa, ušesa, ust, nosu in ovalnega modela glave raziskovali razmerja med deli obraza in osnovne module celotne človeške glave. Ustvarjali so v tehnikah svinčnika in pastela ter se ob tem seznanjali s senčenjem in likovno teoretskim pojmom svetlo - temno. Z zaključno nalogo so se navezali na slovenske realiste, saj so si izbrali portretno fotografijo in jo izvedli v tehniki barvnega pastela.

Na tečaju risanja Od portreta do figure so udeleženci spoznavali različne pristope k risanju človeške figure. Začenši z mavčnim modelom človeške glave in modelom lobanje so po opazovanju narisali še mavčni model človeške dlani, stopala, torza in lesene celopostavne figure. Poudarek je bil na viziranju in prenašanju kotov ter obvladovanju proporcev. Zaključna naloga je obsegala risanje figure po živem modelu.

Tečaj slikanja z oljnimi barvami

Na tečaju slikanja Vsak lahko slika kot mojster so se udeleženci najprej naučili mešanja lastnih oljnih barv na način, kakršnega so poznali že pred stoletji v delavnicah velikih slikarskih mojstrov. Poglobili so se v skrivnosti slikarskih zakonitosti in tehnik devetnajstega stoletja. Vsak posameznik je uril svoje sposobnosti slikanja s številnimi prilagojenimi vajami, ki so bile pospremljene z mentorjevimi predavanji in demonstracijami. Zaključni projekti so bile kopije izbranih celopostavnih portretov iz stalne zbirke Narodne galerije.

Mentor tečajev grafičnih tehnik globokega tiska: Admir Ganić
Mentorica tečajev risanja: Tina Konec
Mentor tečaja slikanja: Nik Anikis Skušek
Priprava del za razstavo: Tina Buh
Koordinacija razstave: Tjaša Debeljak Duranović

1. september – 25. september 2022
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana