Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Občasna | 14. 9. 2023 – 22. 10. 2023

Umetnost nas vse povezuje

Razstava udeležencev tečajev Narodne galerije 2022/2023

Umetnine v stalni zbirki Narodne galerije so raznovrsten vir ustvarjalnega navdiha, zato za obiskovalce ob vodstvih in predavanjih že vrsto let pripravljamo tudi različne ustvarjalne tečaje.

Tečaji grafičnih tehnik globokega tiska za začetnike

Udeleženci tečaja so spoznali celoten grafični proces: od priprave matrice do nastanka grafičnega lista. Ustvarjali so v dveh tehnikah globokega tiska: mehanični tehniki, ki jo imenujemo suha igla in jo prepoznamo po žametni mehki liniji, ter kemični tehniki jedkanici, za katero je značilna jasna in ostra linija.

Tečaji grafičnih tehnik globokega tiska za nadaljevalce

Na nadaljevalnem tečaju so udeleženci ustvarjali v klasičnih tehnikah globokega tiska: v jedkanici, akvatinti, rezervažu in mehki prevleki. Grafike so popestrili s tehniko chine colle. Seznanili so se z malo grafično formo, ex librisom. Zadnja srečanja so bila namenjena ustvarjanju po vzoru velikega grafičnega mojstra Rembrandta.

Tečaji slikanja z oljnimi barvami

Ob razstavi del Mateja Sternena so udeleženci tečaja raziskovali bogate barvne nanose, poglabljali razumevanje anatomije, svetlobe in svetlostnih efektov ter spoznavali korake risanja in slikanja, ki temeljijo na znanjih slikarstva devetnajstega stoletja. Ob razstavi Rembrandtovih grafik so se posvetili svetlo-temnim kontrastom in se učili slikanja obraza po živem modelu.

Tečaji risanja

Na tečajih risanja so udeleženci postopno obvladovali risanje posameznih delov človeškega obraza in telesa. Med procesom so spoznavali različne risarske tehnike, pridobljeno znanje pa so združili v zaključni nalogi risanja portretne fotografije oziroma celopostavne figure po živem modelu. Ob razstavi Rembrandtovih grafik so se udeleženci tečaja učili senčenja s šrafiranjem in viziranja ter ustvarili reprodukcije najbolj znanih grafik.

Tečaji kiparjenja v glini

Udeleženci so se seznanili z osnovami oblikovanja gline in kiparskimi pristopi pri oblikovanju kiparskega portreta in figure. Spoznali so celoten postopek dela od začetnih kiparskih skic v glini, priprave ogrodja in usvojitve tehnik oblikovanja gline do izdelave končnega izdelka. Pri izdelavi portreta in figure so usvajali osnovo anatomske skice in študijo proporcev na podlagi živega modela.

Mentorica tečajev grafičnih tehnik za začetnike: Alja Košar
Mentor tečajev grafičnih tehnik za nadaljevalce: Admir Ganić
Mentor tečajev slikanja z oljnimi barvami: Nik Anikis Skušek
Mentorica tečajev risanja: Tina Konec
Mentorica tečajev kiparjenja: Tamara Bregar
Priprava del za razstavo: Tina Buh
Koordinacija razstave: Tjaša Debeljak Duranović

14. september – 22. oktober 2023
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana