Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Razstave
Projekt | Od septembra 2018 dalje

UMetnost

Nevroznanost na obisku v galeriji

Narodna galerija in Sinapsa, slovensko društvo za nevroznanost, od leta 2018 prirejata cikel dogodkov UMetnost: nevroznanost v galeriji. Z dogodki želimo predstaviti križišča umetnosti z nevroznanostjo, psihologijo, kognitivno znanostjo in filozofijo. Na predavanjih in okroglih mizah spoznavamo vlogo umetnosti pri razvoju možganov, posameznika in družbe ter skušamo zgraditi most med dvema navidezno oddaljenima in nezdružljivima svetovoma - umetniškim in znanstvenim.

Aktualni dogodki

12. november 2020 ob 18.00: Gledati in videti
Spletni webinar preko platforme Zoom
Obisk galerije in opazovanje likovnih del v naših možganih aktivira vrsto zanimivih procesov, ki pa nam kot opazovalcu ostanejo povsem nezavedni. Pomeni gledati že videti? Zakaj se nam zdijo nekatere barve, oblike in podobe bolj privlačne od drugih in zakaj nas prevzamejo? Zakaj nekaj dojamemo kot lepo in drugo kot grdo? Ali obstaja nekaj takega, kot je univerzalni likovni jezik? Kako zaznavamo abstraktno in kaj se dogaja v naših možganih pri zaznavi klasične in stvarne umetnosti? Področji umetnosti in nevroznanosti bosta zastopala prof. dr. Jožef Muhovič in mlada raziskovalka Nina Purg.
Prof. dr. Jožef Muhovič je slikar, likovni teoretik, raziskovalec in profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Leta 1977 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in 1980 zaključil specialko iz slikarstva ter 1981 iz grafike. Med letoma 1981 in 1986 je magistriral ter doktoriral iz filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Po študiju se je 1993-1996 izpopolnjeval ko Humboldtov štipendist na univerzah v Magdeburgu in Berlinu. Trenutno je profesor za likovno teorijo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in kiparstvom ter poučuje likovno teorijo, metodologijo umetniškega raziskovanja, formalno likovno analizo, likovno semiotiko, estetiko in hermenevtiko sakralnega prostora. Področji njegovega dela sta tudi nevroestetika in fenomenologija, ki sta vključeni v njegovo delo Vidno in nevidno.
Nina Purg je mlada raziskovalka na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete na področju nevroznanosti. Na University College London (UCL) je na magistrski ravni dokončala študij nevroznanosti in bila raziskovalka v laboratorijih Neural Computation Lab, Wellcome Trust Centre for Neuroimaging na UCL. Na Univerzi v Ljubljani se od leta 2017 izobražuje na doktorski ravni na področju biomedicine (smer nevroznanost) in je članica Laboratorija za kognitivno znanost. Ukvarja se s področjem vidne zaznave in procesiranja vidnih dražljajev, ki ju bo tokrat umestila v okvir umetnosti. Predstavila nam bo, kako se možgani odzovejo na barve, kontraste, likovno ravnotežje, orientacijo in zlati rez.

Pretekli dogodki

27. september 2018 ob 18.00: Voščenke in nevroni
Pomen umetnosti pri vzgoji in razvoju otroka
prof. dr. Robi Kroflič, Oddelek za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani
dr. Tina Bregant, specialistka pediatrije in doktorica nevropediatrije

29. november 2018 ob 18.00: Ustvarjanje v duševni stiski
likovna terapevtka Irena Valdes
psihiater in psihoterapevt prof. dr. Borut Škodlar, dr. med. in likovna terapevtka Barbara Kariž, Univerzitetna psihiatrična klinika v Ljubljani

13. december 2018 ob 18.00: Pasteli lepotnih idealov
Lepotni ideali skozi čas
prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., predstojnik katedre za nevrologijo na ljubljanski Medicinski fakulteti
dr. Katja Mahnič, umetnostna zgodovinarka in profesorica na Filozofski fakulteti
Igor Višnjar, dr. med. in in Nevio Medved, dr. med., plastični kirurg

11. oktober 2019 ob 18.00: Domišljija
Hana Hawlina, asistentka sociokulturne psihologije z univerze Neuchâtel v Švici
prof. mag. Milan Erič, akademski slikar, ilustrator in avtor animiranih filmov

  • Spletno predavanje UMetnost: nevroznanost v galeriji -  Gledati in videti (video)
    Spletno predavanje UMetnost: nevroznanost v galeriji - Gledati in videti (video)

Koordinatorici projekta
Tjaša Debeljak, Živa Rogelj

Dogodke prirejamo s Sinapso, slovenskim društvom za nevroznanost.

Od septembra 2018
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana