Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Občasna | 1. 8. – 15. 9. 2021

Ustvarjalnost je super hrana

Razstava na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli

Narodna galerija se letošnje poletje predstavlja tudi v okviru razstave Ustvarjalnost je super hrana, ki jo organizira Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino ob 30. obletnici svojega delovanja, 30 let samostojnosti države, predsedovanje Republike Slovenije Svetu Evropske unije in razglasitev Republike Slovenije kot evropske gastronomske regije 2021.

Na razstavi bo področje intelektualne lastnine predstavljeno na nov in ustvarjalen način v povezavi in prepletu še z dvema širokima področjema, in sicer s kulturo oziroma kulturno dediščino in hrano oziroma gastronomijo.

Razstava želi poudariti, da je bila slovenska družba ves čas ustvarjalna in inovativna, ter hkrati navdušiti sedanje in prihodnje generacije za nadaljnji tovrstni razvoj.

Razstava je nastala v sodelovanju z več slovenskimi muzeji in institucijami (Tehniški muzej Slovenije, Muzej krščanstva na Slovenskem, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Slovenski šolski muzej, Združenjem SAZAS k. o., AIPA, k. o., Zvezo društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, Rokodelskim centrom Ribnica, Odborom za označbo porekla idrijske čipke ter Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano).

Narodna galerija v različnih tematskih sklopih razstave predstavlja šest umetnin:

  • Fortunat Bergant, Prestar, 1761
  • Ivana Kobilca, Tihožitje s slivami, (po 1900)
  • Rihard Jakopič, Sejalec, po 1927
  • Ivana Kobilca, Kofetarica, 1888, last: dr. Peter Hribar, Cerknica
  • Jožef Tominc, Avtoportret ob oknu, 1826
  • Jožef Petkovšek, Beneška kuhinja, 1888

Opisi umetnin Narodne galerije
Nataša Braunsberger

1. avgust – 15. september 2021
Jakopičevo sprehajališče, park Tivoli