Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
21. december 2000–20. maj 2001

Valentin Metzinger

Življenje in delo baročnega slikarja

Našega najpomembnejšega baročnega slikarja prvič predstavljamo v retrospektivnem izboru. S svojimi deli je pokrival potrebe cerkve in aristokracije na Slovenskem in Hrvaškem ter segel na območje današnje Avstrije vse do Passaua. Izjemni opus mojstra Metzingerja in njegove delavnice obsega nad 500 del, od katerih jih petino predstavljamo na razstavi.

Valentin J. Metzinger se je rodil v St. Avoldu v Lorraini l. 1699 in umrl v Ljubljani l. 1759. Šolal se je v Italiji, verjetno v Rimu in Bologni, morda tudi v Benetkah. Njegovo bivanje v Ljubljani je potrjeno od l. 1727 dalje, prvo znano datirano delo pa je iz leta 1729. Umetnikovo življenje je delno še zavito v skrivnosti. Kdo ga je usmeril v Ljubljano, kjer si je takoj zagotovil večino najpomembnejših naročil, je še vedno uganka.

V njegovih delih prevladuje religiozna tematika, ohranjenih je pet portretov, pet krajin in eno tihožitje. Edina znana mitološka kompozicija za grad Križ pri Komendi pa ni ohranjena.
Slikal je pretežno za cerkve in samostane po Sloveniji, na Hrvaškem in v avstrijskem delu Štajerske. Ustvarjal je za plemiške družine Lamberg, Reigersfeld, Breckersfeld in Rasp; pomembna je tudi povezava z ljubljanskim škofom Ernestom Amadejem grofom Attemsom in novomeškim proštom Jurijem Fr. Ks. de Marottijem.
Metzingerjev stil združuje elemente rimskega baroka konca 17. stoletja in mednarodnega manierizma. Glavna dediča Metzingerjeve zapuščine po vsej verjetnosti tudi risb in skic, sta bila po slikarjevi oporoki otroka njegove sestre Agnes Metzinger, poročene z Nicolasom Mellingom iz znane in razvejane umetniške družine.

Razstava del Valentina J. Metzingerja uresničuje dva namena: rešiti pred nadaljnjim propadanjem vrsto umetnin I. kategorije in umestiti Metzingerja v pregled razvoja umetnosti Slovenije v okviru srednjeevropskega baročnega slikarstva. Za razstavo je bilo konserviranih in restavriranih 334 m2 slik.

Poleg likovnih vrednot, razstava in katalog osvetljujeta razmerje naročnik - umetnik, barva - kompozicija, vsebina - interpretacija, ikonografija, oljna slika v sklopu celostne baročne umetnine itd.

Narodna galerija je v preteklosti pripravila vrsto pomembnih razstav baročnih umetnikov (Fortunat Bergant, 1951; J. M. Kremser Schmidt, 1957; Anton Cebej, 1991) in sintetizirala vedenje o baroku z razstavo Barok v Sloveniji, 1961 in Umetnost 17. stoletja na Slovenskem, 1968. Novi strokovni izsledki raziskav vseh zvrsti umetnosti 18. stoletja v Sloveniji terjajo novo sintezo teh izsledkov. Pred tem pa so potrebne še obravnave posamičnih tem za slikarstvo, med katere sodi ta raziskava in predstavitev opusa Valentina J. Metzingerja.

Razstavo spremlja

  • V obširnem monografskem katalogu je natančno zajet ves slikarjev ohranjeni opus. Prvi del o slikarjevem življenju in delu s popisom 112 razstavljenih del dopolnjujejo celostranske barvne reprodukcije s strokovnimi komentarji in ikonografijo ter uvodno besedilo, ki je prevedeno tudi v angleščino. V drugem delu pa so enako obdelana vsa znana slikarjeva dela, črno bele reprodukcije, tematska in ikonografska besedila ter popis izgubljenih in uničenih del.
  • Spremljevalna razstava Pogled v restavratorsko delavnico - konserviranje in restavriranje slik Valentina J. Metzingerja
  • Študijski zvezek Restavriranje slik Valentina J. Metzingerja
  • Film o restavriranju Metzingerjevih del
  • Simpozij v okviru prireditve Baročni dnevi - v sodelovanju s Slovenskim umetnostno zgodovinskim društvom

Avtorica razstave in kataloga
dr. Anica Cevc

Oblikovanje razstave in publikacij
Ranko Novak

Avtorica razstave in študijskega zvezka Restavriranje Metzingerjevih del
rest. spec. Tamara Trček Pečak

Film o restavriranju Metzingerjevih del
rest. spec. Andrej Hirci in rest. spec. Tamara Trček Pečak

Glavni sponzor
Mobitel d.d.

Donator
Philip Morris international

21. december 2000–20. maj 2001
Narodna galerija
Puharjeva 9
1000 Ljubljana