Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
7. oktober 2003–29. januar 2004

Vsaka slika ima svojo zgodbo

jubilej pedagoškega oddelka

Razstava Vsaka slika ima svojo zgodbo je posvečena jubileju pedagoškega oddelka Narodne galerije, ki v letu 2003 praznuje štiridesetletnico svojega obstoja in dela. Razstava in razstavni katalog obiskovalcu oziroma bralcu ne razgrinjata zgodovine pedagoškega oddelka, saj smo ta razvoj pregledno že predstavili v publikaciji Osemdeset let Narodne galerije in upamo, da nam je takrat uspelo oteti pozabi marsikateri drobec.

Namen razstave in razstavnega kataloga je, da bi ob jubileju pokazali še nekoliko drugačen pristop k "umevanju" umetnin in predstavili njihovo zabavnejšo plat. Obiskovalcem in bralcem predstavljamo zgodbe o različnih vzrokih za nastanek posamezne slike; o potovanjih slik od lastnika do lastnika; o poškodbah in različnih usodah, ki so umetniška dela doletela, preden so se znašla v galeriji, muzeju in kakšni drugi ustanovi ali pri zasebnikih, kjer jih danes razstavljajo oziroma hranijo.

Stripa, s katerim so na razstavi predstavljene zgodbe umetnin, ne srečamo prav pogosto v ustanovah, kakršna je Narodna galerija. Zakaj smo se torej odločili za takšno predstavitev? Iz izkušenj vemo, da obiskovalce na razstavah dolga besedila utrujajo in jih zato ponavadi kmalu prenehajo prebirati. Ilustracija z besedilom je primernejša, še posebno, če je začinjena s humorjem. Po drugi strani pa je strip postal obče sprejemljiv, zato je že skrajni čas, da ga obiskovalcem ponudimo v užitek tudi v umetnostni galeriji, kjer so razstavljena dela starejše likovne umetnosti. S stripom bo spoznavanje najrazličnejših usod, ki so doletele umetnine, prav gotovo lahkotno.

Avtorica razstave
dr. Lidija Tavčar

Postavitev razstave
Marja Lorenčak, Matjaž Schmidt, Mojca Višner

Vodja projekta
Marja Lorenčak

Avtorja kataloga
dr. Lidija Tavčar, Matjaž Schmidt

Oblikovanje kataloga
Mojca Višner

Projekt so podprili
Ministrstvo ta kulturo RS
Mestna občina Ljubljana

Zavarovalnica Triglav d.d.
PINEA, Janez Prihoda s.p.

7. oktober 2003–29. januar 2004
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana