Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
18. april–31. maj 2006

Zakladi slovenske grafike

1955–2005

Gostovanje v Skopju

Narodna galerija je osrednji slovenski umetnostni muzej. Od njene ustanovitve leta 1918 naprej so njeno poslanstvo preučevanje, zbiranje, hramba ter razstavljanje in interpretacija umetnin. Na ta način posredujemo javnosti zgodovino umetnostne ustvarjalnosti, naročništva in recepcije umetnosti v celotnem slovenskem kulturnem prostoru. Njena naloga je, da širi poznavanje o raznolikosti in bogastvu premične umetnostne dediščine slovenskega kulturnega prostora ter njene prepletenosti v širšem evropskem kontekstu. S svojimi predstavitvami je že desetletja ena najpomembnejših identifikacijskih točk slovenske nacionalne identitete.

Narodna galerija je s svojim delom vedno zasledovala najboljše v umetnosti in muzejski stroki, in to se jasno kaže v njenih dveh stalnih zbirkah, številnih občasnih razstavah in publikacijah. Manj viden je vzorčno urejen deponirani fond starejše slovenske likovne umetnosti, ki vsebuje tudi bogato zbirko grafičnih listov in risb. S svojim delom je Narodna galerija zgled drugim sorodnim ustanovam, zato ji je Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije zaupalo matičnost za starejšo likovno umetnost za področje slikarstva, kiparstva, risbe in grafike. Matične naloge pomenijo postavljanje pravil in standardov, ki ob dosledni uporabi omogočajo kar najbolj enostavno, pravilno in učinkovito ravnanje z muzejskimi predmeti in umetninami, predvsem pa pred vsakega muzealca postavljajo etično zahtevo po zavarovanju in ohranitvi umetnostne dediščine. Med odličnimi nalogami, ki smo jih prevzeli, je tudi skrb za celotno umetniško zapuščino cenjenega grafika Marjana Pogačnika, ki jo je ta veliki umetnik zaupal Narodni galeriji. Štiri njegove grafike iz te zapuščine so uvrščene na razstavo Zakladi slovenske grafike 1955–2005 in v katalog, ki spremlja razstavo.

Bogate izkušnje, visoke standarde strokovnega dela in vzorčno urejenost Narodne galerije so prepoznali tudi člani Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki so nas povabili k sodelovanju pri organizaciji in koordinaciji tega projekta. Sodelovanje s tako uglednim partnerjem nam je v čast in ponos, hkrati pa se v celoti zavedamo svoje odgovornosti. Za izkazano zaupanje sem iskreno hvaležna predsedniku Slovenske akademije znanosti in umetnosti akademiku Boštjanu Žekšu.

Hvala vsem umetnikom, ki so ljubeznivo posodili svoja dela za razstavo. Za budno spremljanje poteka dela in spodbudne besede se še posebej zahvaljujemo direktorju Slovenske akademije znanosti in umetnosti Zoranu Mezgu. Trdna volja avtorja projekta Lojzeta Gostiše je odločilno prispevala k vzorčni podobi razstave in kataloga.

Zamisel o doslej največji predstavitvi slovenske povojne grafike je ob prizadevanju vseh sodelavcev prerasla v reprezentativen razstavni projekt in vse pozornosti vreden likovni dogodek.

V Skopju predstavljamo 135 izbranih del slovenskih avtorjev razstavo pa spremlja tudi barvni katalog.

Organizacija razstave in kataloga
Narodna galerija Ljubljana, zanjo dr. Barbara Jaki
Slovenska akademija znanosti in umetnosti, zanjo akademik prof. dr. Boštjan Žekš
Galerija makedonske akademije znanosti in umetnosti, Skopje

Avtor razstave in urednik kataloga
Lojze Gostiša

Kustosinji razstave
Marja Lorenčak, Mateja Breščak

Avtorji besedil za katalog
Boštjan Žekš, Cvetan Grozdanov, Barbara Jaki, Lojze Gostiša

Razstavo so omogočili
Ministrstvo za finance Republike Slovenije
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Riko d.o.o. Ljubljana

Za izposojene grafike se Slovenska akademija znanosti in umetnosti zahvaljuje vsem avtorjem, Moderni galeriji v Ljubljani in Narodni galeriji v Ljubljani.

18. april–31. maj 2006
Galerija makedonske akademije znanosti in umetnosti, Skopje