Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
16. september 1999–27. februar 2000

Zakladi slovenskih cerkva

Zlatarska umetnost in obrt

Zlatarstvo kot svojstvena panoga umetne obrti med raziskavami zgodovine umetnosti na Slovenskem še ni bilo v celoti obdelano in predstavljeno. Razstava, ki jo je leta 1971 pripravil Pokrajinski muzej v Mariboru, je zajela le ohranjeno gradivo na Štajerskem, za vse ostale slovenske pokrajine pa podobne študije niso bile narejene.

V umetnostno zgodovinski literaturi zlatarske predmete naštevajo le kot dodatek k cerkveni opremi, zato nimajo podrobneje opredeljene oziroma določene delavniške ali mojstrske signature in izvora. Ker gre za predmete, ki na svojevrsten način odsevajo slogovne spremembe, jih lahko vrednotimo z umetnostno zgodovinskimi merili in jim določamo mesto v splošnem razvoju likovne umetnosti in obrti.

Na razstavi so zbrana in predstavljena zlatarska dela v časovnem razponu od najstarejših ohranjenih del iz 15. stoletja do zgodnjega 20. stoletja, ki pomeni odločilno prelomnico s tradicijo, kar se kaže v delih arhitekta Jožeta Plečnika. Razstavljamo dela zlatarjev, ki so ustvarjali v Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Radgona) in dela mojstrov iz evropskih središč zlatarske umetnosti (Augsburg, Dunaj, Gradec, Benetke, Rim, Pariz).

Ohranjeno gradivo potrjuje, da je bila Slovenija tudi na tem področju tesno povezana z deželami srednje Evrope.

Skupno je odbranih 194 predmetov s celotnega ozemlja Slovenije. V katalogu so reproducirani vsi eksponati. Konserviranje predmetov so v veliki večini opravili restavratorji Narodnega muzeja, 15 predmetov je restavriral g. Christoph Steidel - Porenta.

To je eden največjih projektov naše ustanove v zadnjih letih. Tri leta je teklo raziskovalno delo in restavriranje gradiva, ki je sicer najbolj zapostavljeno. Liturgično posodje je spravljeno na različne načine, vedno pa odmaknjeno očem, zato se fare zelo redko odločajo za njihovo restavriranje. Veliko lažje je participacijo lastnikov zagotoviti pri restavriranju slik in druge izpostavljene cerkvene opreme. Narodna galerija je pretekla tri leta v ta projekt  vložila 20.000.000 SIT namenskih sredstev, vso tehnično logistiko pa črpa iz lastne redne dejavnosti. V letošnjem letu smo namenili še enkrat toliko za izdelavo razstavnega pohištva in katalog.

Razstava prvič združuje zlatarsko gradivo z vsega slovenskega ozemlja. Trajala bo predvidoma štiri mesece, o podaljšanju pa se bomo dogovarjali takoj po otvoritvi. Vanjo je vloženo veliko truda naših sodelavcev. Več kot pol leta smo porabili samo za koncentracijo gradiva in sestavljanje 120 vitrin za postavitev v vseh zgornjih prostorih novega krila Narodne galerije.

V okviru razstave smo pripravili čez 30 vodstev, predavanj in demonstracij. Zahvaljujemo se vsem predavateljem in demonstratorju.

Avtorica projekta
Marjetica Simoniti

Avtorji besedil
Marjetica Simoniti,
prof. dr. Nataša Golob, Filozofska fakulteta
prof. dr. Marjan Smolik, Teološka fakulteta,
Yives Carlier, Nacionalni muzej Fontainebleau,
Sonja Anžič in Marjana Kos, Zgodovinski arhiv Ljubljana.

Oblikovanje
Ranko Novak

Uspeh razstave je odvisen od sodelovanja sponzorjev. Njihovi prispevki so nam omogočili natis kataloga in obsežnejšo oglaševalno akcijo, s katero želimo privabili kar največ obiskovalcev. Sponzorje vitrin navajamo na vidnem mestu v razstavnem prostoru in na vitrinah. S svojim prispevkom so pripomogli k predstavitvi predmeta iz odročnega okolja, kjer ne moremo pričakovati participacije fare.

Generalni sponzor Narodne galerije 1999
Telekom Slovenije d.d.

Sponzorji projekta Zakladi slovenskih cerkva
SCT d.d. Ljubljana
Luka Koper d.d.
AKRIPOL d.d. Trebnje
REVOZ d.d. Ljubljana
KRKA d.d. Novo mesto
Škofijsko gospodarstvo Rast , Vinska klet Slovenska Bistrica
D. BULC & Co. Ljubljana
Nuklearna elektrarna Krško d.o.o.
Dragulji MALALAN d.o.o.
Nova kreditna banka Maribor d.d.
Asea Brown Boveri d.o.o.

16. september 1999–27. februar 2000
Narodna galerija,
Puharjeva 9
1000 Ljubljana