Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Stalna | Nova postavitev od 2020 naprej

Zoran Mušič (1909–2005)

Iz umetniške zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič – Narodni galeriji podarjena in posojena dela

Zoran Mušič (Bukovica, 1909 – Benetke, 2005) je prvi modernistični slovenski umetnik, ki se je uveljavil tudi na Zahodu.

Kot slikarski, grafični in risarski mojster je večino svojega zrelega življenja preživel med Benetkami in Parizom. Slikal je predvsem krajine, tihožitja, portrete, dalmatinske osličke in konjičke, drevesa, vedute Benetk, dvojne portrete z ženo Ido in pretresljive starostne avtoportrete. Motive je ves čas navezoval na Kras in na kraške prizore. Svetovno prepoznavnost je dosegel s ciklom Nismo poslednji, v katerem je prek svoje lastne izkušnje podoživel prizore iz koncentracijskega taborišča Dachau.

Na ogled je edina pregledna stalna razstava del Zorana Mušiča, ki jo je velikodušno omogočila družina umetnikovega brata. Večina razstavljenih umetnin je namreč del umetniške zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič, kot donacija ali posoja Narodni galeriji. V zbirki so dela iz obdobja od leta 1935, naslikana kmalu po dokončani zagrebški akademiji, pa do leta 1999, ko je ustvaril še zadnje serije.

Stalno razstavo Zorana Mušiča smo v prenovljenih prostorih Narodnega doma prvič postavili maja leta 2016, in tokrat obiskovalcem predstavljamo že osmi izbor umetnin. Ob otvoritvi smo napovedali, da se bo izbor zaradi občutljivosti umetnin na papirju menjali na nekaj mesecev. Tako poskušamo na svetlobo občutljive risbe in grafike, ki so pomemben del umetnikovega ustvarjalnega opusa, obvarovati pred škodljivim predolgim razstavljanjem in v nacionalni zbirki nepoškodovane ohraniti tudi za poznejše rodove. Poleg hranjenja in ohranjana dediščine Zorana Mušiča je naša naloga tudi, da to zbirko dopolnjujemo, nadgrajujemo, proučujemo in predstavljamo javnosti.

Umetnine iz zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič smo tako posodili tudi na pomembne mednarodne predstavitve ustvarjalnega opusa Zorana Mušiča; v Muzej Leopold na Dunaju in  Galerijo sodobne umetnosti v italijanski Tržič (Monfalcone). Nacionalno zbirko in stalno postavitev pa dopolnjujemo z izposojenimi, podarjenimi ali kupljenimi umetninami Zorana Mušiča.

V novi postavitvi stalne razstave Zorana Mušiča je na ogled 45 umetnin. Prvič smo javnosti predstavili večji izbor olj in akrilov na platno, ki smo se jih delno izposodili iz zasebnih in javnih zbirk v Sloveniji. Akvarelov, grafik in risb je v tokratnem izboru manj, le deset.

Tudi nova postavitev sledi kronologiji in ciklom znotraj Mušičevega ustvarjalnega opusa, s poudarkom na tistih, ki so znotraj zbirke bolj povedni.

Razstavljeni so zgodnji mediteranski motivi, ki so slikarja navdihovali od Dalmacije do Benetk, in njegovo ustvarjalno pot vodili v pomembno obdobje konjičkov. V tokratnem izboru je večji poudarek na razvoju sienskega ciklusa in rastlinskih motivov. Slednje je v slikarskem razvoju pretkano razvijal do znamenitega cikla Nismo poslednji. Izstopajo tudi starostnih avtoportreti in beneške krajine in vedute.

Umetnine Zorana Mušiča predstavljamo v Stalni zbirki Narodne galerije.

Umetnine Zorana Mušiča predstavljamo v Stalni zbirki Narodne galerije
Ob razstavi so za obiskovalce dostopni tudi avdiovodniki. Izbirate lahko med zvočnimi opisi v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku. 

Stalna razstava, od 19. 5. 2016
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana