Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
5. april 2018 – 9. maj 2018

Zoran Mušič in mi

Evropski projekt HearMe

Muzeji, ki varujejo in predstavljajo starejšo likovno umetnost, se večkrat srečujejo z občinstvi, ki muzejskih zbirk ne povezujejo s sodobnim svetom. Med najbolj zahtevnimi obiskovalci so najstniki,  katerih večina o muzejih nima mnenja ali pa je njihovo mnenje odklonilno.

Glavni cilj projekta HearMe je bil prekiniti to nerazumevanje in bolje povezati mlade in muzejske zbirke. V bistvu je HearMe nov pristop k sodelovanju med najstniki in muzeji. Njegov glavni rezultat je delavnica PrisluhniMi oziroma nabor pristopov, ki jih je mogoče prilagoditi različnim muzejskim okoljem in točno določenim kulturnim in družbenim dejavnikom. Delavnica združuje več metod, med drugim odprto različico LEGO® Serious Play®, aktualiziran pogovor o umetnosti, igrifikacijo in oblikovalsko razmišljanje.

Projekt je s podporo podprograma Kultura ustvarjalne Evrope povezal štiri partnerje iz Slovenije, Avstrije, Srbije in Španije. Trije muzeji, Narodna galerija iz Ljubljane, Umetnostnozgodovinski muzej z Dunaja in Galerija Matice srbske iz Novega Sada, in inštitut za socialno podjetništvo ISES iz A Coruñe, so v 17 mesecih razvili in preizkusili interaktivno metodologijo sodelovanja med mladimi in muzeji.

V projektu je na več kot 665 delavnicah sodelovalo 8942 osnovno- in srednješolcev, 630 učiteljev, 150 študentov, 119 strokovnjakov za kulturo, 169 šol in 41 kulturnih ustanov iz 8 držav. Triindvajset vodij delavnic (imenovali smo jih mentorji) je skupaj preživelo ok. 2000 ur na mladinskih delavnicah in do 80 ur na usposabljanjih (razvoj osnovnega koncepta v Ljubljani, hospitacije in zaključna konferenca na Dunaju).

V Narodni galeriji so udeleženci mladinskih delavnic med drugim spoznavali stalno zbirko Zorana Mušiča. Med  nalogami so udeleženci primerjali lastno subjektivno razmišljanje z razmišljanjem in izkušnjam nekoga drugega. Vživeti so se morali v dela umetnika, ki ga niso poznali. Miselni eksperiment so videli še v zgodovinski luči. Skupaj z preostalimi udeleženci so nato poustvarili mrežo čustev in praktičnih predlogov, ki nam pomagajo pri spoprijemanju z življenjskimi travmami.

Stalna razstava Zorana Mušiče je čustveno najzahtevnejši del galerijske stalne zbirke. Dijaki, ki umetnika povečini ne poznajo in ki se jim 20. stoletje zdi oddaljeno, so med interaktivnimi delavnicami spoznali ne le vzporednice med seboj in slikarjevim življenjem, temveč tudi nadčasovne ideje v Mušičevemu ustvarjanju: umetnost kot oblika spomina, vidne posledice nevidnega nasilja in, ključno, sobivanje lepote in bolečine.

Avtor
Michel Mohor

5. april 2018 – 9. maj 2018
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana