Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
17. junij–16. november 2003

Zorzi Ventura Brajković

Manierizem v Istri okrog leta 1600

Hrvaško slovensko razstavno sodelovanje pri pripravah in prvi celostni predstavitvi poznomanierističnega slikarja Zorzija Venture je eden izmed projektov raziskovalnega sodelovanja Hrvaške in Slovenije na področju kulturne dediščine.

Slikar Zorzi Ventura im. Brajković, je v Kopru deloval v času, med letoma 1590 in 1610. S svojimi deli je izpolnjeval naročniške interese cerkvenih naročnikov v večjem delu Istre. Njegovo slikarstvo v takratnih umetnostnih tokovih poznorenesančnega slikarstva nam razkriva razgledanega mojstra. S pomočjo grafičnih predlog, takrat najpomembnejšega likovnega medija, je poznal umetnostne tokove severa in Italije, gotovo pa je tudi osebno poznal umetnine na Beneškem, kar je znal spretno vplesti v svoje kompozicije.

Raziskave v zadnjih letih vse bolj potrjujejo domnevo, da Zorzi Ventura ni bil le spreten slikar, ampak je v svoji delavnici poleg slik izdeloval tudi lesene oltarje s kiparsko opremo. Torej je bil po takratnih pravilih in razmerah podobar v žlahtnem pomenu umetnostnega snovanja na vplivno širokem območju beneške umetnosti. Tako Venturino slikarstvo odpira novo poglavje v umetnostnem razvoju Istre, ki se je v nekaj desetletjih razcvetela v baročni umetnost.

Razstava obsega 14 velikih oljnih slik, zvečine oltarnih podob, ki jih dopolnjuje osemnajst velikih grafičnih listov (posojilo iz Italije) za boljše razumevanje likovnih zgledov Zorzija Vneture, ki so segali daleč preko deželnih meja.

Razstavo bomo odprli v Narodni galeriji 17. junija, kjer bo na ogled do sredine septembra 2003. Zatem jo bomo preselili še v Pokrajinski muzej v Koper in v Poreč, saj kar enajst od štirinajstih slik prihaja iz hrvaškega dela Istre.

Avtor kataloga in razstave
Edvilijo Gardina, Pokrajinski muzej, Koper

Vodja projekta in urednik kataloga
dr. Ferdinand Šerbelj, Narodna galerija, Ljubljana

Grafična zasnova kataloga in razstave
Ranko Novak

Nosilci razstavnega projekta:
Narodna galerija, Ljubljana,
Pokrajinski muzej, Koper,
Uprava za zaščito kulturnih spomenikov Istre, Pulj/Poreč

17. junij–21. september 2003
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana

26. september–24. oktober 2003
Pokrajinski muzej
Koper

31. oktober–16. november 2003
Istarska sabornica
Poreč