Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Stalna zbirka

1200–1600

Sv. Rok
(ok. 1525), lipov les (polihromiran), 50,5 x 23 x 14 cm

NG P 71, Narodna galerija, Ljubljana

Zavetnik proti kugi, doma iz francoskega Montpellierja, je odet v romarsko oblačilo, glavo pa mu pokriva tipičen klobuk, spredaj okrašen z Jakobovo školjko. Tako lasje kot brki in brada so močno nakodrani in urejenega videza; brada je spodaj ravno pristrižena. Odet je v prepasano tuniko; od pasu navzdol gube sledijo težnosti materiala. Ogrinjalo je težko: spredaj je ločno nagubano, ob svetnikovi levi pa zavihek draperije sega v prostor. Sv. Rok z levo roko kaže na kužno rano na svojem levem stegnu. 

Rezbar je bil dobro seznanjen z modnimi trendi severne renesanse, kar izkazuje tipična cranachovska brada. Draperija izdaja dvojnost: spodnja tunika je upodobljena verno, plašč je modeliran precej okorno, zavihek ob kraju pa zopet napeljuje na severnjaško izšolano roko. – Glede na znan podatek, da je bila romarska cerkev sv. Petra na Gori posvečena leta 1523, sklepamo, da je v približno istem času nastal tudi manjši oltar, ki ga je krasil tudi ta kip.Provenienca: romarska cerkev sv. Petra nad Begunjami


Od visokega srednjega veka do renesanse

V visokem srednjem veku je prevladovala nabožna umetnost, ki se je po slovenskem ozemlju širila iz prvih samostanskih ustanov in nato iz pomembnejših regijskih mest, zlasti iz Gorice, Beljaka in Ljubljane. Gotska umetnost je vztrajala še po nastopu renesanse, v 16. stoletju pa je umetniška dejavnost skoraj presahnila zaradi turških vpadov, zaradi kmečkih uporov in zaradi protestantizma, ki ni bil naklonjen likovni umetnosti.

V gotskem slikarstvu pripada vodilno mesto freskam. V zbirki jih predstavljamo z nekaj izvirnimi fragmenti in s kopijami, ki nam približajo najpogostejše motive, sv. Krištofa, sv. Jurija, pohod in poklon sv. Treh kraljev, in zanimivosti, kakor sta sveta nedelja in mrtvaški ples. Ob mnogih zasilno poimenovanih mojstrih poznamo tudi imena s prepoznavnimi opusi, kakor so Janez Aquila, Janez Ljubljanski, Mojster Bolfgang. Njihova ustvarjalnost je bila vpeta v sočasno umetnostno snovanje subalpskega prostora, kjer so se od nekdaj prepletali slogovni vplivi severnih in južnih dežel.

Številne srednjeveške kiparske delavnice so z reliefi in s kipi skrbele za oltarno opremo. Križani, Marija z detetom in pietà sodijo med značilne nabožne motive. Najzgodnejše kiparske stvaritve preveva še romansko občutenje, glavnino del pa slogovno določa gotika, ki je ponekod na Kranjskem, na Štajerskem in na Koroškem izzvenevala še v 16. stoletju. Vrhunec gotskega kiparstva pri nas pomenijo umetnine ptujskogorske kiparske delavnice, ki jo v naši zbirki zastopata Lepa Madona in Pietà iz Podsrede.

Med izredno kvalitetna dela poznogotskega baroka sodijo Marija z detetom, Katarina in Magdalena iz Avč in izjemno ekspresivno razpelo iz Dramelj. Renesančno kiparstvo je predstavljeno z odlitkoma nagrobnika drugega ljubljanskega škofa Krištofa Ravbarja in reliefov Andrejevega oltarja iz Gornjega Gradu, delo Ožbalta Kittla.