Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Stalna zbirka

1600–1700

Hans Georg Geiger von Geigerfeld

(?, ok. 1610 – Zagreb, 1681)

Sv. Jurij v boju z zmajem
(ok. 1641), olje, platno, 265 x 151,5 cm
sign. d. sp.: HGG.

NG S 1946, Narodna galerija, Ljubljana
Na sliki je upodobljen večni boj med zlim in dobrim: to je srdit spopad, a lepega videza. Novomeški slikar švicarskega rodu se na pragu baroka izraža še povsem v duhu manierizma. K temu slogu sodi tudi »spopad« med figuro in prostorom, pa tudi poudarjeni kontrasti med zeleno in belo barvo in nasprotja med brezčasno svetlobo in zamolklimi sencami. V klobčič boja ujeta vitez in pošast z vso silovitostjo stopata v ospredje, v nasprotni smeri pa »beži« pokrajina globoko v prostor. Za strašljivim ospredjem z razmetanimi kostmi se odpira idilična panorama z arhitekturnimi objekti in z odprtim morjem. Čeprav bi hoteli v arhitekturi prepoznati kak topografski moment, ostajamo le pri neizpolnjeni želji. Tako izvedeno delo značilnega ozkega in visokega formata se je ob nastanku opiralo na bakrorezne predloge, tukaj kar na mojstra Rafaela Sadelerja, čigar bakrorezi niso manjkali v nobeni boljši slikarski delavnici. 
Slika je sestavni oziroma sočasni del zlatega oltarja, ki je izveden še v pozno renesančnih stilnih in kompozicijskih razmerjih. Žal pa v atiki manjka slika Boga Očeta


Literatura: Sto umetnin Narodne galerije, Narodna galerija, Ljubljana 2017
Od manierizma k baroku
Čeprav v tem obdobju prevladujejo zgodnjebaročna uvožena dela in dela potujočih umetnikov, je 17. stoletje postavljalo temelje za prihodnost. Politične razmere so se nekoliko umirile, čeprav se je razdivjala tridesetletna vojna, in naročništvo se je začelo postopoma prebujati. Ključni dogodki so bili prihod jezuitov v Ljubljano, dejavnost polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja, predvsem njegove bakrorezne delavnice na gradu Bogenšperk, ob koncu stoletja pa je bila ustanovljena ljubljanska Academia operosorum. 

V 17. stoletju so kiparstvo na Slovenskem zaznamovali tako imenovani zlati oltarji. To so bili praviloma iz lesa izrezljani, bogato okrašeni polihromirani in pozlačeni oltarni nastavki s prav značilno hrustančevinasto ornamentiko, ki se je spremenila v vinsko trto z grozdi in prekrila arhitekturne člene in na koncu prerastla v akantovo listje, pod katerim so arhitekturne oblike povsem izginile. V nastanek zlatih oltarjev so bile vpletene različne likovne zvrsti: grafika, rezbarstvo, pozlatarstvo, slikarstvo. Nabožno slikarstvo prve polovice stoletja vsebuje še manieristične prvine, v drugi polovici se množijo tudi svetni motivi, zlasti žanr in plemiški portreti. Dela odsevajo predvsem severnjaške zgodnjebaročne vplive. 

Med vidnejše prišleke, ki so se s svojimi delavnicami udomačili na Kranjskem, sta se zapisala slikar in pozlatar Hans Georg Geiger von Geigerfeld v sredini stoletja, priseljen na Kranjsko iz osrednjealpskega prostora, in Flamec Almanach v tretji četrtini 17. stoletja, znan samo po vzdevku in gostujoč v naših krajih samo nekaj let. O Almanachovi izjemni produktivnosti in sposobnostih pričajo redka ohranjena dela, Valvasorjevi zapisi in plemiški zapuščinski inventarji.