Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Stalna zbirka

1820–1870

Henrika Langus

(Ljubljana, 1836−1876)

Reševanje sv. Petra iz ječe
(po 1856), olje, platno, 63,5 x 53,5 cm
sign. d. sp.: H Langus. / pinxit.

NG S 3107, Narodna galerija, Ljubljana
V svetopisemski zgodbi iz Nove zaveze beremo, da je bil apostol Peter v Jeruzalemu na ukaz kralja Heroda vržen v ječo. V noči, preden bi ga privedli pred ljudstvo, je Petra prebudil angel, ga čudežno osvobodil okovov in ga rešil iz ječe. Za razliko od starejših renesančnih in baročnih upodobitev motiva, na katerih sta bila poudarjena aktivni božji odposlanec in tradicionalno starčevski, prebujajoči se apostolov obraz s plešo, je sprednji plan izpolnjen s približano dopasno podobo mladostnega prvaka apostolov. Svetnik na prsih pridržuje knjigo in se obrača nazaj v levo, proti eterični angelski figuri. Njuna pogleda se ne srečujeta, s posebno pozornostjo pa so naslikane roke. Izrazito elegantne Petrove in angelove roke, z dolgimi, tankimi prsti in položaj apostolove levice se v podrobnostih ujemajo z risanimi študijami rok v skicirkah Henrike Langus. To je bil tudi razlog, da smo sprva Matevžu Langusu pripisano sliko atribuirali njegovi nečakinji, posvojenki in tudi učenki. Henrika Langus je od strica prevzela slikarsko maniro s poudarjeno natančno risbo.

Nakup, 2001


Bidermajer in romantika
Močno cenzurirano družbeno življenje v obdobju med dunajskim kongresom in pomladjo narodov, oslabljeno cerkveno naročništvo in vzpenjajoči se srednji razred so zaznamovali čas umika v zasebnost, k individualni samozavesti in občutenju pripadnosti; v srednjeevropski umetnosti se spremembe v družbi in v duhovnih sferah izražajo v slogu, poimenovanem bidermajer, ki sobiva z romantičnim pogledom na naravo. 

V tem času je največji razcvet doživelo portretno slikarstvo. Matevž Langus, Jožef Tominc, Mihael Stroj in Anton Karinger so se uveljavili kot profilirani portretisti, ki so svojo stanovsko samozavest izkazovali tudi z avtoportreti. Slikarji so se sprva opirali na formalne značilnosti neoklasicizma. Pozni Strojevi, predvsem pa Karingerjevi portreti opuščajo bidermajersko razpoloženje in prevzemajo bolj realistične poteze. 

Zanimanje za krajino se je kazalo najprej na ozadju portretov, proti sredini stoletja pa dobijo pomembno vlogo samostojne mestne vedute. Bidermajerska krajina je idilična, opisna, dopolnjena s štafažnimi figurami. Slikarje so pritegnile turistične in z domovinsko identiteto povezane lokacije: Triglav, Bohinjsko jezero, Bled. Kot izrazita krajinarja sta se uveljavila Anton Karinger in Marko Pernhart, ki je zaslovel z večdelnimi panoramskimi razgledi z gorskih vrhov. 

Mikaven okras meščanskega salona so bila tihožitja, ki so privlačila tudi ljubiteljske slikarke, med njimi Marijo Auersperg Attems.