Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Stalna zbirka

Zoran Mušič

Zoran Mušič

(Bukovica pri Gorici, 1909 – Benetke, 2005)

Avtoportret
1946, olje, platno, 41 x 30 cm
sign. in dat. sr. sp.: MUSIC / 1946

NG S 3508, Narodna galerija, Ljubljana
Avtoportret je eden od motivov, ki jih je Zoran Mušič slikal vse življenje.

Ta je nastal leta 1946, ko se je slikar po vrnitvi iz koncentracijskega taborišča Dachau ustalil v Benetkah. Iskal je novo pot svojega slikarstva in se poglabljal v starejšo umetnost: v prazgodovinsko slikarstvo, fajumske portrete, bizantinske ikone in Giottove naslednike.

Pred nami je dvodimenzionalna doprsna podoba v bizantinskem okvirju in pod očitnimi vplivi portretov fajumskih mumij iz rimskega Egipta. V nas zrejo odprte, asimetrične oči obraza, ki lebdi pred ozadjem zlatih odtenkov. Tudi v tem koloritu prepoznamo barvne tone Mušičeve kraške pokrajine in zlato umetnosti Bizanca, ki jo je odkril v Benetkah. Prevzeli so ga mozaiki v Stolnici Sv. Marka v mestu, ki je bilo središče bizantinske umetnosti na Zahodu.

V lastni podobi je najbolj očitno raziskoval, kako z minimalnim koloritom in nanosi barve pokazati največ, tudi tisto, kar je pod kožo upodobljenca, ki ga je tako dobro poznal. Sam je ponavljal: »Zanima me ponazoritev notranjega aspekta. Avtoportret vidim kot katerokoli krajino – krajino, ki pokaže, kar je v meni.«


Pridobljeno: nakup, Stadion, Casa d’aste, Trst, avkcija 4. 12. 2015