Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Stalna zbirka

Zoran Mušič

Zoran Mušič

(Bukovica pri Gorici, 1909 – Benetke, 2005)

Potovanja Marka Pola, nedokončan detajl vezenine
(1951), barvne niti, barvni pastel, platno, 79,5 x 60,5 cm

NG S 3486, Narodna galerija, Ljubljana
V zbirki družine Mušičevega brata se je ohranil poskusni detajl za vezenino, ki jo je izdelal po naročilu ladjedelnice iz Tržiča. Vezenina Potovanja Marka Pola je krasila dnevni salon prvega razreda luksuzne čezoceanske potniške ladje Augustus in je danes razstavljena v Muzeju ladjedelništva v italijanskem Tržiču. 
V plesno dvorano ladje so obesili ogromno vezenino, visoko 2 in široko 8,5 metra. Zoran Mušič je prvič dobil priložnost ustvarjati v velikem formatu in novi tehniki. Pripoved popotovanja je razdelil v friz devetih prizorov.
Konjičke iz svojega kraškega sveta je vpletel v potovanja Marka Pola v daljno Azijo. V karavani odpotujejo iz Benetk do vzhodnjaških pagod dvora mongolskega kana. Karavane s konjički potujejo prek gričevnatih pokrajin in po morju v barki ter tako motivno ostajajo v svetu Mušičevega slikarstva. V pripoved je vključen tudi boj z divjimi zvermi. Iz virov vemo, da je Kublaj Kan zares uporabljal leoparde pri lovu. 
Poznamo več pripravljalnih risb v tehniki akvarela in pastela na papir. Na nedokončanem poskusnem vezenju v karavano jezdecev na konju je vpletel tudi slone, ki jih v dokončani vezenini ne najdemo več. Ostane pa krvoločen napad zveri na konja. Poskusno vezenje je zanimivo tudi pri razumevanju tehničnega postopka izdelave vezenine, pri kateri si je Mušič pomagal s predhodnim nanosom risbe z barvnimi pasteli. Iz ohranjenih fotografij lahko sklepamo, da mu je pri vezenju pomagala žena Ida.


Iz serije tapiserij Potovanja Marka Pola za dnevni salon prvega razreda italijanske
čezoceanke Augustus.

Donacija Ljubana, Milade in Vande Mušič Narodni galeriji