Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Stalna zbirka

Zoran Mušič

Zoran Mušič

(Bukovica pri Gorici, 1909 – Benetke, 2005)

V ateljeju (Dvojni potret)
1990, grafit, kreda, papir, 310 x 374 mm
dat. l. sp.: 28-II-90, sign. d. sp. Music

ZD 2016029, Iz umetniške zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič
Dvojni portret, upodobitev dveh slikarjev v ateljeju: Mušičeva žena Ida z značilno rdečo pričesko in obdana v temen sij na levi ter avtoportret, ki ga prepoznamo na desni, obris slikarja s poudarjenima rokama risarja s skicirko. On jo upodablja, ona pozira. Podobi sta preprosti, njuni telesi le slutimo, saj sta natančneje izrisana le obraza in roke.
Motiv je skiciral na papir z grafitnim svinčnikom in ga zabrisal z rdečo in črno kredo. Risba je datirana 28. februarja 1990.
Cikla V ateljeju in Dvojni portret sta ena največjih dosežkov Mušičevega starostnega stila. Večkrat je poudaril, da je slikal samo tisto, kar je poznal: torej sebe in svojo življenjsko sopotnico Ido. Njuno sobivanje je dobilo epilog v Dvojnih portretih, s katerimi je zaokrožil šest desetletij trajajoč odnos dveh partnerjev, slikarjev, ki sta vse podredita svoji lastni ustvarjalnosti.
Dvoje samosvojih, trmastih in egoističnih osebnosti, ki si nista delila niti ateljejev, se zdaj znajde na dvojnem portretu v slikarjevem ateljeju, na podobi, ki bo preživela njun zemeljski obstoj.