Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas

Dogodki in obvestila

sobota, 26. avgust, ob 10.00 - Dogodek

Anton Ažbe in ruski slikarji

Znamenitega slovenskega slikarja Antona Ažbeta poznamo predvsem po sliki "Zamorka". Širši javnosti pa je manj znano, da je s svojo slikarsko šolo v Münchnu pomembno vplival na ruske slikarje, med drugim tudi V. V. Kandinskega. O ustvarjanju enega najpomembnejših slovenskih slikarjev bo spregovorila Irina Hlebnikova, avtorica knjige Anton Ažbe in ruski slikarji. 

Brezplačno predavanje v slovenskem jeziku bo trajalo približno eno uro.

Predavanje je del dogodka "Ruska Ljubljana", ki bo v organizaciji Društva Slovenija Rusija potekal v soboto, 26. avgusta 2017 v Ljubljani kot počastitev 25. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo.

O predavateljici:
dr. Irina Hlebnikova je študirala umetnostno zgodovino v Sankt Peterburgu, kjer je doktorirala iz pedagoških znanosti. Ukvarjala se je z razvojem pedagoške misli v Rusiji, problemom poučevanja odraslih in se posebej usmerila  k študiju poučevanja likovne umetnosti. S tem v zvezi se je srečala z Antonom Ažbetom in njegovo pedagoško metodo, ki jo je poučeval v zasebni slikarski šoli v Münchnu in kjer so se šolali številni ruski slikarji. Je avtorica dveh monografij o Antonu Ažbetu, objavila primerjalno študijo münchenskih in pariških zasebnih akademij, skupaj z možem Viktorjem Baranovskim je pripravila monografijo o Ažbetovih ruskih učencih, skupaj pa sta proučevala tudi povezave Janka Lavrina  z ruskimi slikarji. Dr. Hlebnikova od leta 1995 z družino živi v Sloveniji.