Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
3. november 2022 - Dogodek

Predavanje Restavriranje slike Francesca Fontebassa

Novembrska Odstiranja

četrtek, 3. november 2022, ob 18.00

Avtorstvo slike Sv. Ana uči Marijo brati je bilo zaradi slabe berljivosti signature, napisane na stopnici v desnem spodnjem delu slike, dolgo časa pripisovano različnim italijanskim slikarjem. Nazadnje jo je umetnostni zgodovinar Matej Klemenčič označil kot delo beneškega slikarja poznega baroka Francesca Fontebassa (1707–1769).

Motiva Marijine matere Ane, ki hčerko uči brati, drugje v umetnikovem opusu ne zasledimo in je v tem pogledu verjetno edinstven. Oltarna slika v glavnem oltarju kapele škofjeloškega gradu, je po drugi svetovni vojni dobila mesto v uršulinskem samostanu Ajmanovega gradu v Sv. Duhu pri Škofji Loki.

Polkrožno zaključena oljna slika je naslikana na izredno redko in zelo tanko platno in prav nenavadno je, da do sedaj ni utrpela večjih poškodb platnenega nosilca. Zasledimo pa veliko poškodbo barvne plasti v osrednjem zgornjem delu slike, na predelu, kjer so naslikani angeli.
Slika je sedaj v Narodni galeriji v dolgoročni izposoji in bo predstavljena na baročni razstavi čez tri leta. Do takrat bomo sliko restavrirali. 

V Odstiranjih bodo predstavljeni problematika, restavratorski postopki ter dileme, s katerimi se srečujemo restavratorji, in rešitve, ki umetnini vračajo pretekli sijaj in jim podaljšujejo življenjsko dobo.
Predava Mihael Pirnat ml.

Odstiranja so mesečne mini razstave in predavanja, na katerih predstavljamo nova odkritja ali nove galerijske pridobitve. Novembrska Odstiranja so na ogled od 3. do 30. novembra 2022 v stalni zbirki. 


Informacije:
T: 01 24 15 418
E: blagajna@ng-slo.si
  • Virtualna rekonstrukcija detajla slike, Francesco Fontebasso, Sv. Ana uči Marijo brati, 1737