Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
23. maj–13. oktober

Alan Ford teče častni krog

Razstava originalnih risb ob 50. obletnici prvega izida stripa

Malo je stripov ali sploh »tujerodnih kulturnih izdelkov«, ki so se tako zavlekli v pore takratne skupne jugoslovanske države in tu, kljub političnim spremembam še vztrajajo. Alan Ford je eden izmed njih. Strip je bralce osvojil s svojim črnim humorjem, družbeno satiro, ironijo in s svojim nadrealizmom. Ta strip ni politično korekten. Nihče ni varen pred njegovimi bodicami. Zanimivega ga danes delajo tudi aktualni politični in družbeni dogodki, ki postavljajo ta strip skoraj za preroka. Pravzaprav živimo sedaj v stripu, ki smo se mu ob njegovem nastanku smejali.

Strip sta v obdobju 1969 do 1975 ustvarjala Italijana Luciano Secchi - Bunker in Roberto Raviola - Magnus. Razstava zajema le table iz njunega skupnega obdobja ustvarjanja stripa.

Strip je že leta 1970 zaživel v Jugoslaviji v hrvaškem prevodu Nenada Brixya. V slovenskem prevodu Branka Gradišnika smo dobili strip šele leta 1993. Alan Ford ni le strip, je institucija. Njegov vpliv na popularno kulturo v bivši skupni državi je neizmerljiv.

Na razstavi je na ogled 162 originalnih tabel. Do sedaj je bila največja razstava originalov leta 2017 v Rimu, ko jih je bilo predstavljenih 30. S to, trenutno »največjo svetovno razstavo« originalnih tabel stripa želimo prikazati vkoreninjenost stripa Alan Ford v naš kulturni prostor in dostojno označiti 50. obletnico našega sopotnika.

Ob razstavi je izšel trojezični spremljevalni katalog Alan Ford teče častni krog, v slovenščini, italijanščini in hrvaščini, na voljo je v galerijski trgovini.

Ob razstavi smo pripravili obsežen spremljevalni program.
  • Odprtje razstave, video

Avtor razstave in vodja projekta
Rok Glavan

Strokovna sodelavca
Andrej Smrekar, Samo Pureber

Grafična podoba
Ranko Novak

Avtorja besedil
Lazar Džamić in Rok Glavan

Koordinacija razstave
Nataša Braunsberger, Andrej Smrekar

Priprava spremljevalnega programa
Nataša Braunsberger

Slikovno gradivo
© Copyright 2019 by Max Bunker

23. maj–13. oktober
Narodna galerija
Galerija Narodni dom
Cankarjeva 20
1000 Ljubljana