Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Razstave
4. april–8. maj 2019

Odstiranja, april 2019

Rihard Jakopič, Spomini, 1912

Rihard Jakopič je do leta 1912 ustvaril nekaj danes najbolj cenjenih del. Če je v loškem obdobju ob eksperimentiranju z impresionistično tehniko prizore domačnosti iz meščanskega življenja le previdno dotikal, je z dokončno ustalitvijo v Ljubljani pozno leta 1906 v njegovem slikarstvu prevladala snov intimnega doživljanja na videz banalnih vsakodnevnih prizorov. Tudi ko se je oziral skozi okno na Križanke v hladnejšem delu leta, je na platnu nastajalo poudarjeno subjektivno videnje motiva, ki je vedno pri roki. Tu se je njegovo slikarstvo že močno odmaknilo od upodabljanja ekvivalenc − adekvatnosti vizualne informacije in njene slikarske interpretacije, kar je bila še vedno ostalina realizma znotraj impresionističnega estetskega programa.

"Jaz ljubim slike, ki so kakor sanje…," je izrekel mnogo pozneje, a med temi "sanjami" lahko izpostavimo Spominekot enega vrhuncev njegovega intimizma. Paleta postaja intenzivnejša, prostorski odnosi so skoraj povsem odvisni od barvnih razmerij in svetlobnih kontrastov, slikarska artikulacija pa v barvnih vibracijah in z osamosvojeno razdrobljeno potezo ustvarja resonanco med notranjim doživljanjem dekleta, ki je zaprlo knjigo, in slikarjevim doživljanjem njene miselne dejavnosti. Slikarjeva intenca je bila nevidno napraviti vidno.

Motiv predstavljamo v izvedbeni dvojnosti, ki je za Jakopiča značilna. Številne pomembne slike imajo osnutke v olju, ki jih danes zaradi sugestije neposrednosti ustvarjalnega procesa bolj cenimo kakor velike salonske slike. Nastajanje teh se vedno ujame v podaljšan izvedbeni proces, katerega sproščenost dodatno omejuje risana ali slikana predloga. Kar je bilo za Jakopiča pri slikanju Žene v poročni obleki, 1905, še težava, je v nadaljevanju presegel. V Spominih je z istimi slikarskimi sredstvi osnutek prevedel v vpadljivo mojstrovino velikih dimenzij, namenjeno galerijski steni.

Ne spreglejte

Predavanje dr. Andreja Smrekarja ob 150-letnici rojstva Riharda Jakopiča v četrtek, 4. aprila, ob 18.00.

Oglejte si tudi

Avtor
Andrej Smrekar

4. april–8. maj 2019
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana