Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Spominjamo se

Rihard Jakopič (1869−1943)

Ob 150-letnici rojstva

Jakopič je izjemna osebnost slovenske umetnosti. Posebnega mesta v našem umetniškem panteonu si ni zaslužil le kot slikar, temveč tudi kot človek, ki je umetnost strateško vpel v širši družbeni okvir.

Rihard Jakopič se je rodil v Trnovem 12. aprila 1869 podjetnemu pridelovalcu zelenjave Francu Jakopiču in njegovi ženi Neži kot njun osmi otrok. Leta 1887 je odšel študirat na Dunaj, a je po dveh dokončanih letnikih odpotoval v München, ki je nanj odločilno vplival. Tam se je družil s Ferdom Veselom, z Antonom Ažbetom in z Matijem Jamo. Bavarsko prestolnico je obiskoval in tam živel do leta 1900, ko se je vrnil v Ljubljano. Leto poprej je sodeloval pri ustanovitvi Slovenskega umetniškega društva in tam pripravil prvo slovensko umetniško razstavo (1900). Leta 1903, kmalu po slabo sprejeti drugi slovenski umetniški razstavi (1902), se je nastanil v Škofji Loki. Za nekaj mesecev je odšel v Prago in se po vrnitvi pridružil pripravam na razstavo slovenskih impresionistov v salonu Miethke na Dunaju na začetku leta 1904. Istega leta se je poročil z Ano Czerny in še dalje slikal v Škofji Loki, skupaj z Ivanom Groharjem in z Matejem Sternenom. Naslednje leto je z Groharjem in z Matijem Jamo razstavljal tudi v dunajski secesiji.

Leta 1906 se je vrnil v Ljubljano, kjer je ostal do smrti. Z Matejem Sternenom je leta 1907 odprl risarsko in slikarsko šolo, ki je delovala do začetka prve svetovne vojne. Leta 1909 je z dovoljenjem mestne občine na mestnem zemljišču v Tivoliju postavil Jakopičev paviljon, prvo stalno umetnostno razstavišče pri nas. V paviljonu je kmalu organiziral prvi zgodovinski pregled slovenskega slikarstva. Leta 1918 je pomagal ustanoviti Društvo Narodna galerija, kjer so čez dve leti odprli prvo stalno razstavo. Med véliko vojno in po njej je Jakopič s preostalo Ljubljano trpel pomanjkanje; leta 1923 mu je uspelo prodati paviljon mestni občini, ki ga je naslednje leto oddala Društvu Narodna galerija. Ob ustanovitvi Slovenske akademije znanosti in umetnosti leta 1938 je postal član njenega umetniškega razreda. Rihard Jakopič je umrl 21. aprila 1943, star štiriinsedemdeset let.

Jakopič je odigral ključno vlogo pri razvoju slovenske moderne in vseh mehanizmov, ki spremljajo takšen podvig. S Ferdom Veselom je pomagal prepričati Antona Ažbeta, da je v Münchnu ustanovil slikarsko šolo, v kateri so se zbirali poznejši slovenski impresionisti. Ko je v izložbi v Ljubljani videl eno od del Ivana Groharja, je umetnika poiskal na Gorenjskem in ga spodbudil, da je začel raziskovati evropske impresionizme. Z razstavami v svojem paviljonu in z delovanjem v Društvu Narodna galerija je pomagal pri zgodovinjenju domače upodabljajoče umetnosti. S pisno (in ustno) kritiko se je postavljal v bran svoji in drugim modernim likovnim govoricam. Z njegovo pomočjo se je tudi pri nas vzpostavil (še vedno premajhen) umetnostni trg.

Kot slikarja ga je zanimal omejen nabor motivov, od škofjeloških brez, Save med Tacnom in Črnučami in prizorov iz Ljubljane do mnogih intimnih vizij. Na začetku je glavne nauke impresionizma (slikanje pred motivom, skicoznost, poudarek na zaznavi) združil s simbolizmom in secesijo, v poznejših letih pa postal bolj ekspresiven: »Ne delaj predmeta, ampak prikazen.« Skupaj z njim veljajo Grohar, Jama in Sternen za začetnike modernega slikarstva pri nas, z njimi je »zgradil aparat slovenskega impresionizma«, katerega namen je bil: »izraziti najgloblja razodetja človeške duše«.

V letu 2019 praznujemo 150-letnico rojstva izjemne osebnosti slovenske umetnosti, odličnega slikarja in enega izmed ustanoviteljev Narodne galerije, Riharda Jakopiča.

Pripravili smo tudi bogat spremljevalni program za odrasle in otroke:

Odstiranja: Rihard Jakopič, Spomini

četrtek, 4. april, ob 18.00
dr. Andrej Smrekar
Na aprilskih Odstiranjih predstavljamo novo pridobitev Narodne galerije, sliko Spomini Riharda Jakopiča.


Javna vodstva: Rihard Jakopič in njegov čas

nedelja, 7. april, ob 11.00
dr. Andrej Smrekar
Prost vstop v stalno zbirko, doplačilo za vodstvo 2,5 eur.

četrtek, 11. april, ob 18.00
dr. Tomaž Brejc
V okviru Četrtkovanj je vstopnina 5 eur.

nedelja, 14. april, ob 11.00
dr. Andrej Smrekar
Vstopnina 7/3 eur, doplačilo za vodstvo 2,5 eur.


Risanje ob umetninah Riharda Jakopiča v stalni zbirki

nedelja, 7. april, od 10.00 do 18.00
Risarsko predznanje ni potrebno, z nasveti vam bo pomagal akademski slikar. Ustvarjalni material bo na voljo za izposojo v galeriji.
Vsako prvo nedeljo v mesecu je v stalno zbirko vstop prost.


Škrat Gal predstavlja Riharda Jakopiča in impresionizem

nedelja, 7. april, od 10.00 do 18.00
Obiščite Galovo sobo in spoznajte Riharda Jakopiča, njegove slikarske prijatelje in impresionističen način slikanja.
Vsako prvo nedeljo v mesecu je v Galovo sobo vstop prost.

  • Detajli s s slik, ki jih hranimo v Narodni galeriji (video)
  • Kratka biografija (video)
  • Jakopičevo ustvarjanje od skice do slike (video)

Besedilo uredil
Michel Mohor

Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana