Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
25. april – 8. september 2019

Prostor v prostoru

Scenografija na Slovenskem do leta 1991

Razstava »Prostor v prostoru« bo prva pregledna razstava, ki bo slovensko scenografijo prikazala zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. S pomočjo ohranjenih maket, scenski osnutkov v različnih likovnih tehnikah, skic, načrtov in fotografij predstav, med njimi tudi najmanjšega scenskega osnutka v velikosti pisemske znamke, bo predstavljena scenografija kot veda, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih.

Ker je večina scenografov starejše generacije tudi pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, bo razstava poudarila tudi gledališki del njihovih opusov, ki je bil do sedaj slabše predstavljen (na primer dela Ivana Vavpotiča, Maksima Gasparija, Avgusta Černigoja, Gabrijela Stupice idr.). Razstava bo scenografijo umestila v slovensko in evropsko likovno umetnost ter gledališko zgodovino.

Atraktivna, interaktivna in vizualno bogata razstava bo pregledna in zanimiva tako za gledališko, umetnostnozgodovinsko in likovno stroko, kot tudi za najširšo slovensko javnost ter bo prinesla nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.

Razstavo pripravlja Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju z Narodno galerijo, na ogled bo v razstavnih prostorih Narodne galerije v Ljubljani.

Ob razstavi smo pripravili obsežen spremljevalni program.
  • Odprtje razstave, video

Avtorica razstave
mag. Ana Kocjančič

Oblikovalec
Andrej Stražišar

25. april – 8. september 2019
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana