Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas

Dogodki

24. november 2020 - E-dogodek

Motiv Poslednje sodbe ok. leta 1600 v Srednji Evropi

Spletno predavanje dr. Gašperja Cerkovnika

Ob razstavi Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu organiziramo spletno predavanje o motivu Poslednje sodbe preko aplikacije Zoom v torek, 24. novembra 2020, ob 18. uri.
Predavanje je brezplačno. Za udeležbo se registrirajte na povezavi.*

Upodobitve Poslednje sodbe, ki jih odlikuje bogata vsebina, izjemna likovna inovativnost in pogosto tudi monumentalne dimenzije, so že dolgo nepogrešljiv del repertoarja zahodnoevropske umetnosti. Bogata srednjeveška tradicija, ki vključuje timpanone katedral (Autun itd.), monumentalne mozaike in freske (Torcello, Giotto itd.), ter posebno na severu tudi krilne oltarje (Rogier van der Weyden, Hieronimus Bosch itd.), že dolgo sodijo v kanon zahodnoevropske umetnosti. Motiv kulminira v Michelangelovi Poslednji sodbi v Sikstinski kapeli, ki ji v prihodnjih stoletjih vse do danes težko najdemo primerno naslednico. Michelangelova Poslednja sodba pa ni bila samo labodji spev bogate srednjeveške tradicije, temveč je močno zaznamovala novo, veliko manj poznano zlato obdobje tega motiva, ki ga dobro predstavlja slika Josepha Heintza st. na razstavi Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. V obdobju druge polovice 16. in prve polovice 17. stoletja so posebno številni versko motivirani konflikti v Srednji Evropi privedli do ponovne izjemne priljubljenosti tega motiva, ki se v veliki meri preseli v bolj intimne prostore zasebnih kapel, na Slovenskem pa privede celo do razcveta monumentalnih upodobitev. 

Dr. Gašper Cerkovnik je docent in znanstveni sodelavec na Oddelku za umetnostno zgodovino v Ljubljani. Raziskovalno se posveča predvsem poznosredenjeveški in zgodnjenoveški umetnosti v Sloveniji in Srednji Evropi, ter zgodovini slovenske umetnostne zgodovine. Najpogosteje se osredotoča na prenose likovnih in vsebinskih elementov in idej vezanih na grafike in knjižne ilustracije od 15. do 17. stoletja. Na to temo je med drugim objavil študije o ilustracijah Slave vojvodine Kranjske, grafičnih predlogah za Lutrovsko klet v Sevnici in vplivu Michelangelove Poslednje sodbe v Sloveniji. 

*Po registraciji boste prejeli potrditveno sporočilo s povezavo, preko katere se lahko udeležite predavanja. Udeležba bo mogoča 24. novembra 2020 od 17.55 dalje. Registracija vam še ne zagotavlja dejanske udeležbe na predavanju, saj je število mest omejeno. Če se boste preko povezave povezali na predavanje, ko bodo vsa mesta že zasedena, udeležba ne bo možna.