Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Medijsko središče

Sporočila za javnost

2024

Valvasorjeva nagrada za življenjsko delo dr. Andreju Smrekarju

Slovensko muzejsko društvo je razglasilo prejemnike Valvasorjevih odličij, ki jih bodo podelili v torek, 21. maja, v Narodni galeriji.
 
Izjemno veseli smo, da Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo prejme naš cenjeni kolega dr. Andrej Smrekar, dolgoletni kustos v Narodni galeriji ter avtor mnogih odmevnih in nagrajenih razstavnih projektov.

Nagrajencu iskreno čestitamo in se veselimo z njim!

Nova galerijska popestritev: Zamenjaj obraz

Izbrali smo štirinajst slik iz Stalne zbirke, jih opremili s QR kodami, preko katerih omogočamo dostop do brezplačnega filtra Zamenjaj obraz. S podporo umetne inteligence lahko galerijski obiskovalci izbranim umetninam zamenjajo obraz s svojim, fotografijo pa shranijo na mobilnem telefonu ali delijo s prijatelji na družbenih omrežjih.

Popestritev bo prvič na voljo na mednarodni muzejski dan, v soboto, 18. maja. Na ta dan je vstop v stalno zbirko in na razstavi del Zorana Mušiča ter Marjana Pogačnika prost.

Muzeji za izobraževanje in raziskovanje

Skupna razstava plakatov državnih muzejev Slovenije

Ob 18. maju, Mednarodnem dnevu muzejev, se slovenski državni muzeji predstavljamo s skupno razstavo plakatov na temo Muzeji za izobraževanje in raziskovanje.
Razstava je do 9. septembra 2024 na ogled pred Kavarno SEM pri Slovenskem etnografskem muzeju, Metelkova ulica 2, Ljubljana.

Neopaženo ob cesti. Grafična tehnika Marjana Pogačnika

V Narodni galeriji bo od 18. aprila do 20. oktobra 2024 na ogled nova občasna razstava, ki predstavlja grafične liste in grafične postopke Marjana Pogačnika. Umetnikov opus je izjemno kakovosten, sredi prejšnjega stoletja je prejel prestižne mednarodne nagrade za reliefni tisk, postavili so ga ob bok največjim mojstrom grafične umetnosti, kakršni so Chagall, Braque ali Nesch.

Zavestno je izoblikoval postopek, ki povsem izstopa med grafičnimi tehnikami. Združil je vrsto različnih praks in jih po dotlej nevidenih načelih povezal v svojo vizijo na matrici.

Na razstavi bo poleg grafičnih listov, predmetov in preostalega gradiva, ki dokumentira njegov grafični proces, na ogled še krajši film s prikazom različnih stopenj njegove grafične tehnike.

Umetniška zbirka Kroples

V Narodni galeriji bo od 7. marca do 14. julija na ogled izjemna umetniška zbirka Kroples.

Predstavljen bo izbor 66 umetnin avtorjev, kot so Marko Pernhart, Ivana Kobilca, Anton Karinger, Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Matija Jama, Hinko Smrekar, Zoran Mušič, Metka Krašovec in mnogi drugi.

Zbirka, ki je pokazatelj zbirateljske strasti, vizije in zavedanja pomembnosti kulturne dediščine lastnega naroda, bo prvič na ogled tako strokovni kot širši javnosti.

Predstavitev nove knjige Sporočilnost cvetlic

Arboretum Volčji Potok in Narodna galerija vabita na predstavitev knjige

Sporočilnost cvetlic na slikah Narodne galerije

v sredo, 14. februarja 2024, ob 11. uri v Zlati dvorani Narodne galerije, vhod Cankarjeva 22.

Knjiga z umetnostnozgodovinskimi in vrtnarsko-botaničnimi opisi 24 slik je že tretja, ki sta jo napisala Jassmina Marijan iz Narodne galerije in Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji potok ter povezuje likovno umetnost in hortikulturo.
2023

Janez Potočnik (1749–1834)

V Narodni galeriji bo od 14. decembra 2023 do 17. marca 2024 na ogled nova razstava Janez Potočnik (1749–1834). Risbe iz javnih zbirk.

Poznobaročni slikar Janez Potočnik je v zgodovini naše umetnosti svojevrstna uganka. (Gluho)nemi umetnik je vsaj v akademskem letu 1775 in 1776 obiskoval dunajsko Akademijo upodabljajočih umetnosti. V tem času je nastal sveženj risb, ki jih danes hranita Narodna galerija in Narodni muzej Slovenije.

Potočnikove akademijske risbe, ki jih predstavljamo na razstavi, so v naši dediščini izjemne po obsegu, ambiciji in zgodovinski pričevalnosti.

3. december, Ta veseli dan kulture

Na Prešernov rojstni dan, 3. decembra, bo v Narodni galeriji še posebej pestro, saj je z našim največjim pesnikom povezana tudi razstava del kiparja Ivana Zajca. Zajčevo najbolj znano delo je Prešernov spomenik v Ljubljani, ena od najbolj priljubljenih mestnih točk.

Vabimo vas na pester program dogodkov za vse starostne skupine, poseben poudarek pa tokrat namenjamo slepim in slabovidnim obiskovalcem, za katere smo pripravili tipne slikanice in reprodukcije.

Ivan Zajec (1869–1952)

V Narodni galeriji odpiramo novo občasno razstavo Ivan Zajec (1869−1952), ki bo na ogled od 5. oktobra 2023 do 11. februarja 2024.

Kiparju Ivanu Zajcu, avtorju najvidnejšega javnega spomenika v Sloveniji, spomenika Francetu Prešernu na Prešernovem trgu v Ljubljani, posvečamo prvi celovit pregled njegovega ustvarjanja.

Razstava v Narodni galeriji predstavlja sedeminpetdeset del v marmorju, bronu, mavcu in glini, arhivske biografske izpise in podatke o šolanju, življenju in delu Ivana Zajca.

Umetnikov atelje

V Narodni galeriji odpiramo novo občasno razstavo Umetnikov atelje. Iz fotografskih arhivov španskega Zavoda za kulturno dediščino.

Na ogled bo 90 fotografij, ki v časovnem razponu od konca 19. stoletja do sredine 20. stoletja odpirajo vrata v ateljeje španskih slikarjev in kiparjev in nam omogočajo vpogled v bogastvo različnih struj španske umetnosti v prvi polovici 20. stoletja. Razstavo zaokrožuje izbor fotografij slovenskih umetnikov iz istega časovnega obdobja.

Razstavo je pripravil Generalni poddirektorat državnih muzejev Ministrstva za kulturo in šport Španije, izvedla pa Narodna galerija v sodelovanju z Veleposlaništvom Španije v Sloveniji kot del kulturnega programa španskega predsedovanja Svetu Evropske Unije.

Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje

Ob 18. maju, Mednarodnem dnevu muzejev, slovenski državni muzeji predstavljajo svoje zaklade na temo Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje.

Razstava plakatov je na ogled do 10. septembra 2023 na Muzejski ploščadi Metelkova, pred Narodnim muzejem Slovenije – Metelkova, Maistrova ulica 1, Ljubljana.

Rembrandt. Grafike največjega starega mojstra

V Narodni galeriji odpiramo novo občasno razstavo Rembrandt. Grafike največjega starega mojstra iz muzeja Rembrandtova hiša, Amsterdam. Eden največjih umetnikov vseh časov je poleg oljnih slik ustvaril tudi številne grafike. Razstava obsega 43 Rembrandtovih grafik in dve njegovi matrici. Poleg izvirnih Rembrandtovih del je predstavljenih še 14 umetnin njegovih sodobnikov in kasnejših mednarodnih umetnikov, ki jim je stari mojster bil za vzor, med drugim deli Jamesa Abbotta McNeilla Whistlerja in Pabla Picassa. Vsa dela so iz Muzeja Rembrandtova hiša, Amsterdam. Pregled mojstrovega vpliva na razstavi dopolnjuje še izbor 10 umetnin iz zbirke Narodne galerije.

Razstava bo na ogled od 26. aprila do 30. julija 2023 v Razstavišču Narodne galerije.

Predstavitev knjige Vrtovi in parki na slikah Narodne galerije

Vljudno vas vabimo na javno predstavitev nove knjige

Vrtovi in parki na slikah Narodne galerije

v petek, 10. marca 2023, ob 10. uri v Zlato dvorano Narodne galerije, vhod Cankarjeva 20, Ljubljana.

Knjiga je nastala v sodelovanju Arboretuma Volčji Potok in Narodne galerije in predstavlja izbrane umetnine iz zbirk Narodne galerije, na katerih se motivno srečujeta narava in umetnost.

Knjigo bodo predstavili dr. Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije, Aleš Ocepek, univ. dipl. inž. agr., direktor Arboretuma Volčji Potok, in avtorja publikacije Jassmina Marijan, ki je pripravila umetnostnozgodovinske opise, ter Matjaž Mastnak, ki je prispeval vrtnarsko-botanična besedila.

Nov izbor del na stalni razstavi del Zorana Mušiča v Narodni galeriji

12. februarja 2023 mineva 114 let od rojstva Zorana Mušiča (Bukovica, 1909 – Benetke, 2005), prvega modernističnega slovenskega umetnika, ki se je uveljavil tudi na Zahodu in dosegel svetovno prepoznavnost.
Ob obletnici rojstva smo v Narodni galeriji pripravili novo postavitev stalne razstave, v katero smo vključili tudi na svetlobo posebej občutljiv akvarel Most Rialto, ki je bil začasno na ogled na pregledni razstavi v Muzeju Leopold na Dunaju.
Prav na umetnikov rojstni dan, v nedeljo, 12. februarja 2023, ob 11. uri pripravljamo javno vodstvo po razstavi, po kateri bo vodil dr. Andrej Smrekar.

2022

Ta veseli dan kulture

Ta veseli dan kulture bomo v Narodni galeriji letos slavili ves konec tedna. V soboto in nedeljo si lahko brezplačno ogledate stalno zbirko Umetnost na Slovenskem. 
V soboto, 3. decembra, pripravljamo program kratkih vodstev za odrasle in za družine z otroki, mlade 12+ pa vabimo na ustvarjalna druženja risanja manga stripov. Program je posvečen slovenskemu slikarju in restavratorju Mateju Sternenu, enemu izmed slovenskih impresionistov. Oba dneva še posebej toplo vabimo na prva javna vodstva po novi občasni razstavni Matej Sternen (1870–1949).

Matej Sternen (1870–1949)

V Narodni galeriji odpiramo novo občasno razstavo Matej Sternen (1870–1949)Po skoraj pol stoletja od zadnje monografske predstavitve verjetno najbolj plodnega izmed četverice »slovenskih impresionistov« postavljamo na ogled 74 slik, 146 risb in grafik, v sklopu spremljevalnih mesečnih Odstiranj pa se posvečamo Sternenovemu restavratorskemu opusu. Razstava bo na ogled od 1. decembra 2022 do 9. aprila 2023 na treh različnih lokacijah znotraj kompleksa Narodne galerije: v Razstavišču Narodne galerije, v Galeriji Narodni dom in v okviru Odstiranj.

80. obletnica smrti umetnika Hinka Smrekarja

Hinko Smrekar, vsestranski umetnik, ki je zaznamoval umetnostno, družabno in politično življenje prve polovice 20. stoletja, je bil 1. oktobra 1942 ustreljen kot talec italijanske okupacijske oblasti v Ljubljani. 

V Narodni galeriji smo se Hinku Smrekarju poklonili s pregledno razstavo v dveh delih. Ob razstavi smo izdali tudi katalog, ki je zaradi izjemnega zanimanja že pošel.

Ob obletnici umetnikove smrti zdaj javnosti predstavljamo katalog v angleškem jeziku ter novo spletno stran Hinko Smrekar.

Predstavitev knjige Neslišni zvoki dleta

Ob razstavi Kipar Ivan Štrekelj (1916–1975) vas vabimo na predstavitev knjige Neslišni zvoki dleta. Ivan Štrekelj, gluhi kipar, ki bo v torek, 30. avgusta 2022, ob 11. uri v Zlati dvorani Narodne galerije, vhod Cankarjeva 20.
Knjiga dr. Aksinje Kermauner predstavlja življenje in delo gluhega kiparja Ivana Štreklja. Za lažje razumevanje knjige osebam z izgubo sluha je besedilo dopolnjeno z risbami kretenj in QR kodami s povezavo do videoposnetkov v slovenskem znakovnem jeziku.

Poletna muzejska noč 2022

Letošnja Poletna muzejska noč, skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov, bo že 20. po vrsti. Vstop v stalno zbirko Narodne galerije bo v soboto, 18. junija 2022, od 18. ure do polnoči prost. Tudi letos smo ob dogodku pripravili bogat program.

Elda Piščanec (1897−1967)

V Narodni galeriji odpiramo novo občasno razstavo Elda Piščanec (1897−1967). Na razstavi, ki bo na ogled v Razstavišču Narodne galerije od 16. junija do 18. septembra 2022, razgrinjamo devetindevetdeset del, ki predstavljajo celovit pregled njene ustvarjalnosti.

Kipar Ivan Štrekelj (1916–1975)

V Narodni galeriji odpiramo novo občasno razstavo Kipar Ivan Štrekelj (1916–1975). Na ogled bo 40 kipov, 16 del na papirju, 1 oljna slika ter fotografije 4 nagrobnikov in 3 javnih spomenikov. Umetnika, ki je kiparskem ustvarjanju uporabljal različne materiale, predstavljamo v kontekstu generacije povojnih kiparjev. Razstava bo na ogled od 26. maja do 2. oktobra 2022 v Galeriji Narodni dom.

Nove pridobitve 2011−2021

V Narodni galeriji odpiramo novo občasno razstavo Nove pridobitve 2011–2021. Razstava, ki razkriva likovne bisere, pomembne pridobitve, izjemne dopolnitve in drobce v mozaiku slovenske likovne umetnosti, bo na ogled v Razstavišču Narodne galerije od 10. marca do 29. maja 2022.

Donacija Metke Krašovec Narodni galeriji

Metka Krašovec (1941–2018), ena najvidnejših slovenskih umetnic, je leta 2016 Narodni galeriji podarila 251 del iz svojega obsežnega in raznovrstnega opusa. Tako je Narodna galerija dobila neprecenljivo darilo, reprezentativno zbirko, ki obenem izkazuje tudi veliko zaupanje slikarke in Prešernove nagrajenke Metke Krašovec Narodni galeriji kot skrbnice najdragocenejše umetnostne dediščine našega prostora.

Prešernov dan

Narodna galerija ob slovenskem kulturnem prazniku vabi k varnemu ogledu naših najlepših umetnin.
Tokrat smo posebno pozornost posvetili slovenskemu impresionistu Matiji Jami – letos namreč obeležujemo 150. obletnico njegovega rojstva.

Iščemo dela Mateja Sternena

V Narodni galeriji jeseni 2022 pripravljamo njegovo razstavo. Obračamo se na javnost, na vse lastnike njegovih del, da nam pomagate sestaviti kar najpopolnejši seznam umetnin. Izbor najboljših del bomo tudi razstavili.

2021 2020 2019 2018

Mediji o nas

Arhiv novic

Več informacij

Naziv: Narodna galerija
Naslov: Puharjeva 9, 1000 Ljubljana

Tajništvo 
Metka Grgič, vodja administracije
Telefon: (01) 24 15 400
Faks:(01) 24 15 403
E-naslov: info@ng-slo.si 

Ostanimo v stiku